Igår läste jag ut denna bok. Denna bok är inte som andra deckarserier jag har läst. Genom hela berättelsen med Leonas med- och motgångar så tycker jag både att hon förtjänar vissa saker som händer och att hon inte förtjänar andra -och så har jag aldrig känt för en huvudkaraktär i en bok förut
Metoden är av genial enkelhet och ger förlängd hållbarhet utan energiåtgång. "Boken ger en praktisk och enkel handledning om hur själva mjölksyrandet går till och ger odlingstips och recept
Metoden att smörbaka blomkålen kommer ifrån hans nya bok Grönsaker. 2015 har börjat ganska så långsamt här hemma hos oss. Inte för att jag nödvändigtvis kommer att göra allt det jag funderar på, men det känns ändå som att 2015 kommer att bli the shiet. 2014 har bjudit på en del nysatsningar i form av en ny look för bloggen, boken, affischerna och radiosnacken, så det kanske kan ge er en liten feeling. Dagen innan nyårsafton hade jag hela 3927 besök, vilket slår mitt tidigare besöksrekord med över det dubbla. Perioden mellan den 21 dec och 1 jan var dessutom så välbesökt överlag att det knuffade upp mig till plats nummer åtta på MyTastes matbloggstopp. Smörbakt blomkål med trattkantarells-sabayonne och fetaost, 2-4 personer. 50 g smör (eller mjölkfritt smör för veganvariant). Ca 1,5 dl torkad svamp eller 2-300 g färsk. 50 g smör (eller mjölkfritt). Ca 200 g vitt bröd. 200 g fetaost. 2 citroner. Innan du börjar med blomkålen så fixar du brödkrutongerna genom att tärna bröd, blanda med olivolja och grädda i ungen i ca 10-15 minuter på 150 grader. Baka i ungen först på 200 grader i ca 10 minuter och därefter på 175 grader i ytterligare ca 45-50 minuter beroende på hur stort blomkålshuvud du har. Varje tallrik förbereds genom att först ta ca 3 msk sås i botten, två klyftor blomkål mitt i såsen och sedan smulad fetaost, 4-5 lökklyftor och lika många brödkrutonger på sidan. Panerad fetaost med honung 2015 ha. 2014 ha. 21 d. 1 helt blomkålshuvud, ca 1 kg 50 g smör (eller mjölkfritt smör för veganvariant). Ca 1,5 dl torkad svamp eller 2-300 g färsk. 50 g smör (eller mjölkfritt)
En metod som jag tycker verkar intressant är ”Four Rs”-metoden som står för Remove, Replace, Repair och Reinocolate som också är en del av autoimmuna protokollen AIP och GAPS
Jag använde Martin Johanssons recept från hans eminenta bok "Surdegsbröd". 350 g (6 dl) vetemjöl special. Upprepa 2 ggr med 1 timmes mellanrum. Sätt ugnen på 250 grader med en gryta (21/2 liter) på ett galler strax nedanför mitten. Öppna ugnen och lyfta av locket efter 15 minuter, och låt sedan grytan stå ytterligare. 25-30 minuter i ugnen. Det försvann omedelbart så nu sitter grytbröd nr 2 i ugnen. Tekniken går ut på att blanda mjölet och vattnet och låta den vila ca 20 minuter, då absorberas vattnet av mjölet och glutenstrukturen utvecklas bättre. Enligt ovanstående är Martins recept inte det bästa exempel på autolys metoden, eftersom jästen och surdegen borde tillsättas efter 20-30 minuters vilotiden. 350 g (6 dl) vetemjöl special
Receptet är inspirerat av Jan Hedhs Chokladtryffel ur boken Chokladpassion. 250 g mörk mjölkfri choklad. 1/2 vaniljstång. 50 g mjölkfritt margarin. 100-150 g mjölk- och vetefri ”mjölkchoklad”. Jag fick lätt ut 50 små kulor. Värm hälften i micro till 45 grader. Arbeta metodiskt till du har en fin smet som håller en temperatur på 27 grader. 250 g mörk mjölkfri choklad. 1/2 vaniljstång 100 g (ca 1 dl) i. 50 g mjölkfritt margarin. 100-150 g mjölk- och vetefri ”mjölkchoklad”
För någon annan är det kroniska inflammationer som är orsaken – då hjälper en generell inflammationsdämpande kost (som är utgångspunkten i boken ”Sju steg till ett friskare jag utan gluten, mjölk och socker”)
Dessutom hittade jag en variant med en senapsdressing i julklappsboken ‘Stora boken om Vin & Mat’ av Christer Berens och carpaccion i kombination med denna dressing och ett glas italiensk soave var nästan genialiskt