ex en gröna ärtsoppa gör. Soppan går alltså att förbereda i god tid innan den ska sörplas upp, och när du sedan serverar den blir det extra festligt om du häller i det mousserandevinet vid bordet - det ger onekligen en extra festlig känsla
Häll i det mousserandevinet precis innan servering. 1 dl vit mousserandevin (kan uteslutas). eller Creme Ninon au gingembre et crème de chèvre, vilket ju låter betydligt flashigare
Till förrätt blev det grön ärtsoppa. Tillsätt vin och smaka av med salt och peppar. Grön ärtsoppa. 1 dl vitt vin, gärna mousserande. 1 dl vitt vin, gärna mousserande
Häll i lite mousserandevin precis vid serveringen. Viner. Grön ärtsoppa med oststänger4 pers eller 8 om man serverar i små skålar eller glas. 1 gul lök1 vitlöksklyfta 1 msk smör400 g djupfrysta gröna ärter6 dl grönsaksbuljong1,5 dl vispgrädde2 dl mousserandevinsalt och pepparSkala och hacka löken och vitlöken fint. 2 gula lökar1 aubergine1 squash1 röd paprika1 gul paprika5 tomater3 msk olivolja3 vitlöksklyftor, finhackade1 dl torrt vitt vin1 tärning grönsaksboljong2 tsk färsk rosmarin, finhackad1 lagerbladsalt och pepparSkala och grovhacka löken. Lägg i tomater, buljongtärning, vin, rosmarin och lagerblad och låt koka sakta utan lock cirka 15 minuter. El Rey Old Vine GarnachaNr 2260, 65 kronor. 2 dl mousserandevin
Slå i en skvätt champagne eller mousserandevin i tallriken. Dock blev det mousserat för oss denna fredagskväll och man behöver ju inte heller ha något vin i, den kan vara god ändå
Grön ärtsoppa eller den finare varianten Crème Ninon förstås. En vardagsvariant som serveras med en pepparrotsklick eller en lyxvariant som serveras med vispad grädde och mousserandevin
Den gröna ärtsoppan sägs både fått sitt namn från en parisisk skönhet vid namn Anne “Ninon” de l’Enclos (hon svor tidigt att leva självständigt och ogift, förstod vikten av att knyta starka kontaktnät med andra kvinnor, polare med vår drottning Kristina och en nagel i ögat på franska drottningen Anna) och en viss köksmästare Nignon
Avsluta med att slå i champagne eller mousserandevin och droppa några basilikablad över. För 4 personer 600 g djupfrysta ärter av hög kvalité 6 dl vatten 1 1/2 tärning grönsaksbuljong 1/2 dl skivad morot 1 dl finhackad schalottenlök färsk basilika salt och vitpeppar 1 1/2 dl vispgrädde 2 dl torr champagne eller mousserandevin 1. 2 dl torr champagne eller mousserandevin