Här tänkte jag göra det jag älskar mest av allt för att ta igen mig efter en av de mest fullsmäckade veckorna i mitt liv, ja med att koka äppeljuice, äppelmust & äppelmos
Vi valde att söta våran äppeljuice med honung och kanel. Men nu gjorde vi i alla fall egen äppeljuice och där väljer vi så klart själva hur mycket vi vill tillsätta med sötman och hur vi väljer att söta den
Rör i citronsaften och skalet. 5 dl äppeljuice3 msk konjak4 msk socker1 liten hel kanelstång4 hela kardemummakapslar2 hela kryddnejlikor1 stjärnanisSkalet av en halv apelsin (bara det yttersta skalet, ej det vita)1 cm färsk ingefära, skalad och tärnad småttSkalet och saften från en kvarts citron (bara det yttersta skalet, ej det vita)Lägg allt förutom citronskalet och -saften i en kastrull och rör så att sockret smälter. 5 dl äppeljuice. 1 liten hel kanelstång
Skiva bitar och lägg i koket tillsammans med citronskal. Skala ingefära. Ska äppelmusten inte serveras direkt, låt kryddorna ligga kvar i någon dag men ta upp citronskalen
Ska du göra äppeljuice eller äppelmust (som är utan tillsatt vatten med bara juice av krossade samt silade äpplen) så behöver du en råsaftcentrifug eller juicepress