1 l 2 kg knappt mogna äpplen (2 kg äpplen motsvarar 4 l skuren frukt) 1 l vatten 9 dl socker per avrunnen liter saft ev pektin Smaksättning 1 dl myntablad eller chilifrukter eller rönnbär (1 dl myntablad motsvarar 2 chilifrukter eller 4 dl rönnbär) Lägg till i inköpslistan Trött på att irra runt i butiken
Väg frukten och beräkna ½ dl vatten per 100g äpplen. Äppelgelé. 27 september 2014, 18. 38. Härom veckan bakade vi äppelpajer som Erik skulle ha med sig till jobbfikat och det blev en massa skal över (vi bakade tre pajer så skal från nästan 2 kg äpplen)
11 l vatten. 12 kg knappt mogna syrliga äpplen 1 l vatten 9 dl strösocker per liter avrunnen saft 2 msk torkad timjanSkär äpplena i sockerbitsstora bitar och koka upp vattnet i en stor gryta
Om man vill kan man skeda över ett tunt lager fruktgele (jag använde äppelgele) ovanpå. Lägg gelatinbladen i blöt i rikligt med kallt vatten i minst 10 minuter
Ca 16 bakelser, 4 längder4 plattor djupfryst smördeg6 syrliga äpplen4 msk pressad citronsaft6 msk socker1 äggula6 msk äppelgeléSmörj eller vattenskölj 2 plåtar och sätt ugnen på 225 grader. Arbeta snabbt in 4 msk vatten och låt degen vila i kylskåp eller på annan kall plats minst 1 timme innan du bakar ut den
Äppelgelé2 dl koncentrerad äppeldricka3 dl vatten4 ½ dl strörsocker½ påse Gul Melatin pektinmedel (20 gram)Koka upp äppeldrickan och vattnet. 3 dl vatten