Ytterlår med ben recept

Klassiskt dillkött

Klassiskt dillkött

Nu använde jag ytterlår av nöt den här gången, grytan går att göra med nötkött, kalv, fläsk (tex fläskkotletter) eller till och med kyckling, det är ju liksom såsen som är grejen här…
Matglad påsk!

Matglad påsk!

I andra avsnittet visar han hur du benar ur en lammstek anatomiskt och får ut fina styckdetaljer från benet så som lammlägg, innanlår, rulle, fransyska, ytterlår och rostbiff

Temperaturskola

Men det funkar lika bra med en lös stektermometer som man sticker in i köttet och kollar om det är färdigt
Att koka chili

Att koka chili

Eftersom jag har dom möjligheterna använde jag älg och då främst bogbladsstek där benet skars bort och de lite grövre delarna från ytterlår
Het på gröten...

Het på gröten...

Jag använde ytterlår av nöt men det går lika bra att använda billigare delar, eftersom den ska koka så länge att det blir mört hur som helst

Recept på buljong

Delar som helst används är märgpipa, hals, rev, ytterlår och lägg. Lägg dessa ihop medbenen i en långbanna med lite vatten på botten och häll på mer om det behövs

Kalaskocka – bortamatch!

Köttet – Fick två fina bitar älgkalv ytterlår att göra vad jag ville med. Några märgben ville jag testa att köra med, i ugn o ev ha i såskok
5 rätter för under 500 kr

5 rätter för under 500 kr

Kryddbrässerade rödbetor och ytterlårmed kokt potatis. Ugnsbakad vitkål med granatäpple, matvete och pepparrot

Marinerad grytstek

Lägg köttet i en bunke, häll på marinaden, som ska täcka köttet, och lägg på en tallrik med tyngd. kg nötkött, älg- eller hjortkött, benfritt

Surstek

Lägg köttet i en bunke, häll på marinaden som ska täcka köttet och lägg på en tallrik med tyngd. kg nötkött, älg-, ren-, får- eller hjortkött, benfritt,

Pepparrotskött

Koka upp och lägg i köttet tillsammans med lagerblad, gul lök, en morot i bitar, persilja, salt och pepparkorn

Vinnande lammstek

Bena ur och stycka ner lammet anatomiskt (se film), men behåll rulle och ytterlår i en bit. Krydda rikligt med salt och svartpeppar