Forma till tunna stora biffar och panera i ströbröd. Ikväll när det blev Wallenbergare till middag kunde jag inte låta bli att läsa på lite från hans bok "Mat & Minnen"
Kör färs, grädde, ägg, ströbröd, peppar och salt i en matberedare. Så det fick bli Wallenbergare men fint mos, lingon och skirat smör till söndagsmiddag
Panering är valfritt, i ursprunget finns ströbröd med, men det är inte nödvändigt om ni frågar oss. Det är Wallenbergare vi syftar på, en fluffig biff som man vanligtvis lagar till på kalvfärs
WALLENBERGARE. WALLENBERGARE. Forma 4 biffar och vänd dem i ströbröd. 1 dl ströbröd. Gör så här. POTATISPURÉ. Skala potatisen och koka tills den är mjuk
Färsen formas sedan till biffar, paneras i nymalt ströbröd och steks gyllene i rikligt med smör. Wallenbergare är en klassisk svensk rätt, som till en början sågs som en mycket anrik restaurangrätt, en fanatiskt god färsbiff gjord på mald kalv, mald kalvbräss, äggula och grädde
4 Wallenbergare 400 g finmalen kalvfärs 1 tsk salt 2 krm svartpeppar 3 äggulor 3 dl vispgrädde 2 dl ströbröd 50 g smör Potatispuré 800 g potatis 1 dl vispgrädde 1/2 dl mjölk (3%) 50 g smör 1 tsk finrivet citronskal 1 krm riven muskot ca 1/2 tsk salt Ärter 1 dl vatten 2 msk smör 1/2 finhackad gul lök 2 krm salt 200 g frysta gröna ärter Till servering 50 - ca 100 g brynt smör rårörda lingon Lägg till i inköpslistan Kupongen är laddad Valfri krydda på små glas 10 % rabatt Santa Maria 3-80 g Mer info Ladda kupong Kupongen är laddad Smör 5
Forma färsen till stora rundlar högst 1 cm höga och vänd dem i ströbröd. Be om hjälp i köttdisken att mala kalvköttet eller mal det själv på fina skivan i köttkvarnen, helst 3 gånger