I stället tog jag rosmarin, trattkantareller i såväl färskt som torkat skick, vittvin, lagerblad, och slutligen avsevärt mycket mindre av tomatkonserv än vad jag brukar
Nu sover en trött handbollsspelande sjuåring i sin säng med alla sina gosedjur och jag ska sjunka ner i soffan med ett glas vin och se veckans avsnitt av Sveriges Mästerkock
Jag har än så länge tillbringat de senaste typ 10 timmarna med att sortera och bokföra kvitton sedan i augusti… Om jag dör av tristess innan helgen så vet ni varför…
En liten kommentar om Noilly Prat – det är en torr fransk vermouth, och originalreceptet föreskriver Noilly Prat eller vitt torrt vin, men när jag prövat kunde vi krasst konstatera att det inte alls blir samma sak, Man behöver alltså Noilly Prat för att få den där riktigt goda béarnaisesmaken
Jag gjorde en lasagne på älgfärs och en vit bechamelsås med kantareller, och det blev fantastisk god med en grönsallad och vi testade Morbergs vin som skulle passa till vilt
Spara fiskbuljongen och gör en vanlig bechamelsås med en del av fiskbuljongen i och pressa i riven pepparot (finns på tub) efter smak, salta och peppra
Den hör till de franska grundsåserna och kan elaboreras till Mousselinesås (en Hollandaise med vispad grädde i) Béarnaisesås (ungefär som en Hollandaise men med en smaksättande reduktion på schalottenlök, vittvin eller hellre torr Vermouth samt dragon), Choronsås (tomatiserad Béarnaisesås) men även mer ovanliga varianter som Hollandaise med vispad äggvita eller en underbar variant smaksatt med fiskfumet som är en starkt reducerad fiskfond
½ dl belgisk ale eller vittvin. Pressa ner vitlöksklyftor och häll över öl/vin. Strimla/hacka bacon och stek i en stor gryta med olivolja och lägg i den hackade löken på slutet