Till det drack vi vitt vin från Chile med druvan chardonnay som passade väldigt bra. Söndagens middag hemma hos oss blev ugnsbakad lax, kryddad med citronpeppar, till det pressad potatis och en sås på lättcrème fraiche kryddad med dill och gröna ärtor
Patchwork – Vintill Vego. Jag har druckit chianti, amarone, ripassos, zinfandels och syrahs lika mycket som vilken annan mat- och vinälskare som helst och inte känt mig ett dugg missmatchad
Tillsätt salt, vitpeppar, rödvinsvinäger, skala och pressa i vitlöksklyftorna. Vispa i oljan droppvis i ägg- och vinägerblandningen, när det börjar tjockna kan man hälla i en tunn stråle under vispning
Smaka av med vitt vin och fond. Ugnsbakad torsk på Veras sätt. 2 msk vitt vin . Sätt in i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills fisken är klar. 2 msk vitt vin
Finhacka schalottenlöken, lägg den i en kastrull och tillsätt det vita vinet. När jag lagar fisk blir det ofta lax jag lagar men detta recept fick jag av en vän och det är gös som man tillagar
Slå på vinet och tillsätt fond, grädde och vitlökspulver. Har ni nu ingen ugnstermometer så skriv upp det på er önskelista till tomten, för det är en väldigt användbar attiralj att ha i köket
Tillsätt whisky och vin och koka ner till hälften. Först tänkte jag laga en god köttbit men tänkte om när jag kom till affären där jag hittade fin lax, så det blev ett gammalt recept som jag inte lagat på länge
Rimma torsken och servera med en klassisk vitvinssås, haricots verts och den rostade blomkålen. Servera rätten tillsammans med några lättkokta haricots verts
Blanda grädde, vitt vin och fiskfond i en kastrull och koka samman till en simmig sås. ½ dl vitt vin. Tillsätt hälften av parmesanosten och smaka av såsen med salt och peppar
Men vad händer om man drar den rätten västerut till Normandie och ersätter vinet med cider… Äpple måste väl funka bra tillsammans med den jästa äppeldrycken… Har jag gått och funderat ett tag