Igår lagade jag oootroligt god vietnamesisk sallad, jag var ju och åt Thang Lang Pho på men blev för att vara helt ärlig rätt besviken, små portioner och oinspirerade tillbehör, inte som i Berlin
Inlägget Vietnamesisk fermenterat nötkött dök först upp på À la Michelle. Gnugga i salt och vinäger och koka ca 10 min, låt rinna av och torka över natten, måste vara riktigt torrt innan man kan blanda det i köttet
Blanda ihop alla ingredienser till dressingen genom att röra ihop olja, vinäger och fisksås. Det vietnamesiska köket är något helt nytt för mig men eftersom jag är matbloggare så måste jag då och då komma med något nytt, något oväntat och något coolt
1 chili, helst en het thailändsk, urkärnad och finhackad 1 stor vitlöksklyfta, skalad och hackad 1 msk socker 1,5 tsk ris vinäger 1,5 msk limejuice 1,5 msk vietnamesisk eller thailändsk fisksås (nuoc eller nam nam pla) 1,5 msk vegetabilisk olja, en halv malvstor lök, skivad fint, svartpeppar 200g vitkål, strimlad1 medelstor morot, hackad, strimlad eller riven 200g kokt kycklingbröst, strimlad (jag använde grillad) en tjock knippe mynta, ca 40g Kombinera chili, vitlök, socker, vinäger, limesaft, fisksås, olja, lök och svart peppar i en skål. ca 40g Kombinera chili, vitlök, socker, vinäger, limesaft, fisksås, olja, lök och svart peppar i en skål
Ett halvhjärtat försök till att göra en vietnamesisk "pho". Lägg kryddorna i en kastrull tillsammans med finhackad ingefära, buljongen, socker, vinäger och vatten
Vietnamesisk dippsås. ½ dl vinäger. Blanda ingredienserna till marinaden. Dela upp i två bunkar. Massera in marinaden i fläskfärsen och fläskkarrén var för sig och låt marinera, helst ett dygn i förväg
Servera allt med risnudlar, färska grönsaker, vietnamesisk skinka samt sötsur fisksås. vinäger. Dag 2, tina upp svålen, skrubba rent med salt och vinäger, tvätta sedan rent, koka upp en kastrull med vatten och lägg i svålen, låt koka ca 10 min
Oftast åt vi vietnamesiskt, oftast var det väldigt gott men det var alltid prisvärt. Det här kan ju inte ni veta men jag var i Berlin i somras, jag och syster hälsade på vänner & bekanta och åt otroligt god och billig mat
Många thai är arga över att de flesta tror att den ursprungligen är vietnamesisk. a ”rooster sauce” är en stark chilisås, gjord på solmogna chilifrukter, vinäger, vitlök, socker och salt
Annars kanske det skulle bli vietnamesisk mat. Men om jag måste välja blir det vinäger och salt. Trong dong (de har väldigt god Pho, vietnamesisk nudelsoppa)