Servera tillsammans med limeklyftor att pressa över soppan och för de som vill sweet chilisås. I senaste numret av Mer Smak hade de flera vietnamesiska recept av Tam Åkesson som är krögare på Xe Ôm Indochine i Stockholm
Koka potatis eller riset enl anvisning på förpackningen. Skär korven i stavar. Använd en het panna med lite olja i för att steka falukorven så den får lite färg
Redan då reagerade jag på att han hade skrivit att Sriracha chilisåsen var vietnamesisk. Många thai är arga över att de flesta tror att den ursprungligen är vietnamesisk
Man kan också stryka på lite sweet chilisås på fyllningen innan den rullas in i rispappret. Ett perfekt krispigt snacks är vietnamesiska rispappersrullar som dippas i en pikant sås
Lagade också en fräsch vietnamesisk sallad med kål, gurka, morot och nahm jim sås. Pork buns (för fyra) 1 kg fläskkarré (nacke)1 liter vatten 2 dl vittvin ½ dl ketjap manis 1 dl oyster sauce 3 dl lättsaltad soija (alternativt 4 dl light soy) 1 dl socker 1 st kanelstång 3 st stjärnanis 1 msk krossade koriander frön (eller koriander rot) en stor bit ingefära (ca 6 cm) Hetta upp alla ingredienser till buljongen i en kastrullLägg köttet i en ugnsformHäll på den heta buljongen så den täcker köttetLägg i ugnen på 150 grader till ca 5 h eller tills köttet mjuknat så att man lätt kan riva det med en gaffelServera med semlorna, vårlök, färsk koriander och chilimajonäsSemlor (ca 6 st) 3,5 dl vetemjöl 1 msk torrjäst 2 krm salt ½ tsk socker 1,5 dl varmt vatten 2 msk olja svarta sesamfrön Blanda jäst, salt och socker i vattnetBlanda i vetemjöl, rör omLägg i olja och knåda en stundLåt jäsa i ca 30 minForma små semlor av degen och lägg i en asiatisk steamer (lägg bakplåtspapper under varje semla så de inte fastnar på steamern)Om du inte har en asiatisk steamer så lägg dem i så fall i en vanlig ångkastrullStrö på av sesamfröna, låt jäsa ytterligare i ca 15 minÅnga semlorna i ca 10-15 min, beroende på hur stora du lagat dem Chilimajonäs en sats majonäs 2 msk siracha chilisås (eller enligt smak) Blanda chilisåsen med majonäsenNam jim sås 1 vitlöksklyfta2 st medelstora röda chilin (eller enligt smak) 2 msk palmsocker (alternativt vanligt socker) 1 dl färskpressad lime saft 1-1,5 msk fisksås en nypa salt Mortla vitlöksklyftan tillsammans med chili tills du fått en jämn pastaTillsätt socker och mortla tills sockret löst upp sigLägg i de övriga ingredienserna, blanda och smaka avSalladstrimlad kål strimlad morot strimlad gurka vårlökmungbönsgroddar Strimla grönsakerna och blanda tillsammans med såsen 1 liter vatten. 2 msk siracha chilisås
Färska vårrullar är en traditionell vietnamesisk favorit som kallas goi cuon. Förbered med ett besök på en asiatisk mataffär för glasnudlar, rispapper, soja och sweet chilisås (kan hittar i välsorterade svenska mataffärer också, men är nästan garanterat både bättre och billigare straight from the source, så att säga)
Vi drack hursomhelst fulöl och även om jag inser det något politiskt inkorrekta att dricka just amerikansk öl till vietnamesisk mat så passar det väldigt bra