Vietnamesisk chilisås recept

Vietnamesisk nudelsoppa

Vietnamesisk nudelsoppa

Servera tillsammans med limeklyftor att pressa över soppan och för de som vill sweet chilisås. I senaste numret av Mer Smak hade de flera vietnamesiska recept av Tam Åkesson som är krögare på Xe Ôm Indochine i Stockholm
Vietnamesisk falukorv

Vietnamesisk falukorv

Koka potatis eller riset enl anvisning på förpackningen. Skär korven i stavar. Använd en het panna med lite olja i för att steka falukorven så den får lite färg
Vietnamesisk fläskkarré med risnudlar

Vietnamesisk fläskkarré med risnudlar

1 g sweet chilisås. 100 g risnudlar 3 salladslökar 4 salladsblad isbergssallad ½ krukor färsk mynta ½ krukor färsk koriander 1 g sweet chilisås
Vietnamesisk fläskfärs i salladsblad

Vietnamesisk fläskfärs i salladsblad

500 g fläskfärs 1 klyfta vitlök 3 msk fisksås 2 msk japansk soja 1 limefrukt, saft av 1 mild röd chilifrukt 2 salladslökar 1 hjärtbladsallad 1 kruka mynta 1 kruka koriander olivolja flingsalt svartpeppar, nymalen jasminris, kokt sweet chilisås limefrukt, till servering

Myter om mat: Sriracha chilisås

Redan då reagerade jag på att han hade skrivit att Sriracha chilisåsen var vietnamesisk. Många thai är arga över att de flesta tror att den ursprungligen är vietnamesisk
Fräscha vårrullar

Fräscha vårrullar

De här rullarna får mig varje gång att tänka på Bangkok var en mysig, familjeägd restaurang serverade vietnamesiska vårrullar som var utsökta, så goda
PORK`N`PRAWNS...en ny favorit!

PORK`N`PRAWNS...en ny favorit!

om inte jag också gillat italienskt, svensk husmanskost, Indiskt, Japanskt, Libanesiskt, Vietnamesiskt
Asiatiskt så det förslår...

Asiatiskt så det förslår...

Så idag blev det Vietnamesiskt. Önskar man rätten lite hetare, ringla över het chilisås, se recept ovan
Vietnamesiska rispappersrullar

Vietnamesiska rispappersrullar

Man kan också stryka på lite sweet chilisås på fyllningen innan den rullas in i rispappret. Ett perfekt krispigt snacks är vietnamesiska rispappersrullar som dippas i en pikant sås
Pork buns

Pork buns

Lagade också en fräsch vietnamesisk sallad med kål, gurka, morot och nahm jim sås. Pork buns (för fyra) 1 kg fläskkarré (nacke)1 liter vatten 2 dl vittvin ½ dl ketjap manis 1 dl oyster sauce 3 dl lättsaltad soija (alternativt 4 dl light soy) 1 dl socker 1 st kanelstång 3 st stjärnanis 1 msk krossade koriander frön (eller koriander rot) en stor bit ingefära (ca 6 cm) Hetta upp alla ingredienser till buljongen i en kastrullLägg köttet i en ugnsformHäll på den heta buljongen så den täcker köttetLägg i ugnen på 150 grader till ca 5 h eller tills köttet mjuknat så att man lätt kan riva det med en gaffelServera med semlorna, vårlök, färsk koriander och chilimajonäsSemlor (ca 6 st) 3,5 dl vetemjöl 1 msk torrjäst 2 krm salt ½ tsk socker 1,5 dl varmt vatten 2 msk olja svarta sesamfrön Blanda jäst, salt och socker i vattnetBlanda i vetemjöl, rör omLägg i olja och knåda en stundLåt jäsa i ca 30 minForma små semlor av degen och lägg i en asiatisk steamer (lägg bakplåtspapper under varje semla så de inte fastnar på steamern)Om du inte har en asiatisk steamer så lägg dem i så fall i en vanlig ångkastrullStrö på av sesamfröna, låt jäsa ytterligare i ca 15 minÅnga semlorna i ca 10-15 min, beroende på hur stora du lagat dem  Chilimajonäs en sats majonäs 2 msk siracha chilisås (eller enligt smak) Blanda chilisåsen med majonäsenNam jim sås  1 vitlöksklyfta2 st medelstora röda chilin (eller enligt smak) 2 msk palmsocker (alternativt vanligt socker) 1 dl färskpressad lime saft 1-1,5 msk fisksås en nypa salt Mortla vitlöksklyftan tillsammans med chili tills du fått en jämn pastaTillsätt socker och mortla tills sockret löst upp sigLägg i de övriga ingredienserna, blanda och smaka avSalladstrimlad kål strimlad morot strimlad gurka vårlökmungbönsgroddar Strimla grönsakerna och blanda tillsammans med såsen 1 liter vatten. 2 msk siracha chilisås
Färska vårrullar (Goi cuon)

Färska vårrullar (Goi cuon)

Färska vårrullar är en traditionell vietnamesisk favorit som kallas goi cuon. Förbered med ett besök på en asiatisk mataffär för glasnudlar, rispapper, soja och sweet chilisås (kan hittar i välsorterade svenska mataffärer också, men är nästan garanterat både bättre och billigare straight from the source, så att säga)