Brist kan ge fettlever (bland annat lecitingranulat/olja, äggula, vetegroddar). Fibertillskott, såsom psylliumfröskal och hela linfrön som legat i blöt över natten
1 1/2 dl vetegroddar. 2 dl krossade linfrön. 1 1/2 dl vetegroddar. 2 dl krossade linfrön. Som jag har längtat efter jul, ledighet, Umeå och att träffa familj & vänner
Dessutom ska det bli intressant att tillsätta linfrön, rågkross eller solrosfrön i degen. Dock mixtrade jag lite med receptet och ersatte 2 dl rågflingor med drygt 1 dl havregryn och 1 dl vetegroddar Ingredienser till ca 20 st 50g smör eller margarin 1 paket jäst 5 dl vatten (37°C) 2 msk mörk baksirap (funkar med vanlig sitap eller strösocker också - man tar vad man har) 1½ tsk salt 10 dl rågsikt 1 dl havregryn (drygt) 1 dl vetegroddar Gör så här Smula jästen i en bunke Värm vattnet till fingervarmt och häll det i bunken, rör tills jästen löser sig Klicka i smöret (går bäst om det är rumsvarmt eller värms i mikron några sekunder) Tillsätt sirap och salt, gryn och groddar, blanda och låt svälla lite Tillsätt rågsikten och kör i matberedare ca 3 min tills degen ser jämn och smidig ut, den ska vara ganska kladdig. Låt jäsa i bunken ca 30 min Smörj och mjöla en långpanna Häll den jästa degen i långpannan och platta ut den med slickepott eller mjölade handflator Nagga degen och skåra 20 rutor med mjölad kniv Strö gärna över lite vetegroddar eller frön som dekoration Låt jäsa 30-40 min Värm ugnen till 225°C Grädda bröden mitt i ugnen 15-20 min Låt svalna på galler, bryt sedan isär bröden och njut. 2 dl rågflingor med drygt 1 dl havregryn och 1 dl vetegroddar Ingredienser till ca 20 st 50g smör eller margarin. 1 dl vetegroddar Gör så här Smula jästen i en bunke Värm vattnet till fingervarmt och häll det i bunken, rör tills jästen löser sig Klicka i smöret
1/2 dl krossade linfrön. 1 dl vetegroddar. Blanda ner jästen och häll över yoghurt och honung, rör om. Häll i resten av ingredienserna och arbeta ihop degen