Härligt goda vetebullar - här med en fyllning av sötsyrlig apelsin och mild vanilj. Vetebullar är en klassiker till kaffet och det är klart man vill ha en laddning i frysen att ta fram när man får fikagäster, eller bara blir sugen i största allmänhet
Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö på pärlsocker och mandel. Fyllning. Om man så önskar, så kan man även glasera bullarna med lite florsockerglasyr strax innan de skall serveras
Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö på pärlsocker och mandel. Fyllning. Om man så önskar, så kan man även glasera bullarna med lite florsockerglasyr strax innan de skall serveras
Idag har jag varit hemma med min son som är sjuk. Eller jag bakade och sonen sölade med vatten Jag gjorde med 2 olika fyllningar, både med mandelmassa och vanlig kanel. 150 gram smör 5 dl röd mjölk 1 paket röd jäst (söta degar) 1 dl strösocker ½ salt 13 dl vetemjöl special + ½ dl till utbakningen 1 ägg pärlsocker Fyllning 1. 75 gram smör 150 gram finriven mandelmassa Fyllning 2. Smält smöret i en kastrull Häll i mjölken och låt allt bli fingervarmt ( 37 °C) Smula jästen i en bunke Slå över smörblandningen och rör ner socker och salt Rör allt ordentligt så att jästen är riktigt upplöst Tillsätt mjöl så att det blir en smidig deg den kan vara ganska lös Låt jäsa 45 minuter Knåda degen i minst 5 minuter på mjölat bakbord Den ska bli blank och lättarbetad Dela degen i 2 bitar och forma dem till stora bullar Låt jäsa 5 min innan du kavlar ut så blir det lättkavlat Kavla ut varje bulle till en rektangel Bred på fyllning och rulla ihop till en jämn rulle Skär jämnstora bitar med vass kniv Lägg i bullformar eller dirket på bakplåtspapper Låt jäsa 45 minuter Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker Grädda i 250° C i 8 minuter Gör fyllningarna så här. Riv mandelmassan på fina sidan på rivjärnet Blanda med rumsvarmt smör Rör ihop rumsvarmt smör med kanel och socker ca 45 bullar
Rör ut jästen med lite degspad. Fyllning. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Blanda ihop fyllningen. Fördela ut fyllningen i varje fördjupning, se bild
När bullarna svalnat kan du dekorera dem med kristyr gjord av florsocker och vatten, lite festligare blir det om du färgsätter kristyren med karamellfärg
(Fyllningen kan du om du vill byta ut mot sylt eller vaniljkräm. Vetebullar. När bullarna svalnat spritsar du i en liten klick lemon curd med hjälp av en spritspåse och en tyll