Ansa och skiva svampen. Tillsätt svamp, sockerärter, vattenkastanjer, purjolök, paprika och ana-nas och låt koka under omrörning i ca 2 minuter. 1 st burk vattenkastanjer
Den här gången använde jag morötter och vattenkastanjer, som ger ett gott crunch. Variera gärna proteinet också, med skaldjur (tom kha thale), svamp (tom kha het), fläskkött (tom kha mu) eller tofu (tom kha taohu)
Tillsätt bambuskott, vattenkastanjer, böngroddar, ketjap manis och buljongtärning. 4 Ingredienser 500 g lövbiff 1 gul lök 200 g champinjoner 2 st paprikor olika färger 2 msk rapsolja 1 dl Bambuskott 2 dl Böngroddar 2 msk Ketjap manis (Indonesisk soya) ½ Hönsbuljong tärning 2 dl vatten 2 msk Majzenamjöl 1 msk färsk ingefära salt 3 dl Basmatiris Gör så här Strimla kött, grönsaker och svamp
Koka upp kycklingbuljon, ner med svampen och kryddor, koka några minuter. Wontonknyten 300 g fläskkött (det blev karré för det var det ekologiska fläskkött som fanns) 300 g skalade räkor (borde vara rå scampi men nu ser ju den situationen ut som den gör och scampin kommer tyvärr inte in här längre) 4 vattenkastanjer 4 vårlökar av den långa och ytterst spinkiga sorten 2 rejäla vitlöksklyftor 1 bit ingefära 2 msk kinesisk ljus soja 1 msk sherryvinäger en skvätt sesamolja en aning salt 1 förpackning wonton-deg. Finhacka vattenkastanjerna och lökarna, riv ingefära och vitlök 3. 4 vattenkastanjer
Med den kinesisk svampen, ingefäran och vattenkastanjerna insåg jag att mina gyoza/wontons/dumplings/dim sums smakmässigt drog mer åt Kina än Japan så nu vet ni det
Det var biff eller kyckling i strimlor som snabbstekts i het panna med purjo, vitlök, färsk ingefära, konserverade bambuskott, böngroddar och vattenkastanjer
Blanda ner vattenkastanjer, kokosmjölk, algnudlar, soja och ingefära. Bryn kycklingen i olja, tillsätt citrongräs, paprika, purjolök och svamp och låt fräsa med ett par minuter
Vi tog det vi hade hemma, bl a mina egna frilandsodlade vita miniauberginer som jag är superstolt över, men listan över vad som fungerar är lång, t ex alla sorters lök, vårlök och purjo, många sorters svamp (kanske inte alltför smakrik, bara), morot, palsternacka, paprika, vitkål, savoykål, broccoli, blomkål, vattenkastanjer, bambuskott, minimajs, rädisor, rättika, kålrabbi, aubergine, zucchini, asiatiska bladgrönsaker typ pak choi
Förstek även bambuskott, minimajs och vattenkastanjer så dem släpper sin vätska och låt sedan även dem gå ner i grytan tillsammans med löken och svampen