Olof och jag har börjat prata om vad vi ska servera på påskhelgens familjemiddag, och när jag grävde i bildarkiven slog det mig att jag aldrig visade er vad vi åt till förrätt förra året på påskafton - en vårsoppa med basilika från tidningen ELLE Mat och Vin nr 2-2012, som jag kommer ihåg blev riktigt lyckad. Vårsoppa med basilika, ca 8 små förrättsportioner. Vårsoppa med basilika, ca 8 små förrättsportioner
Låt smöret bli varmt i en kastrull, häll ner den hackade löken och låt fräsa en stund. Tillsätt tunt skivad purjolök och pressad vitlök och låt det puttra i några minuter - tillsätt vattnet och låt det koka upp, ha i buljongen
Vårsoppa med grön sparris och vårlök. Vårsoppa med grön sparris och vårlök. Några av er kanske har sett att det just nu pågår en fantastisk sparris-tävling på Taffel
Vårsoppa med avokado och gurka, 4 förrättsportioner alt. Har ni börjat fundera på påskmeny än. Eller ska ni kanske matsurfa och slipper laga påskmaten själva
Ska här tipsa om en god vårsoppa. Grön vårsoppa med sparris, ärtor, vitt vin och fetaostströssel2 port3 fröpavé (fröfralla)olja75 g fetaost1 gul lök250 g grön sparris2 vitlöksklyftor1 dl vitt matlagningsvin4 dl vatten1½ tärning grönsaksbuljong½ dl crème fraiche½ förpackning gröna ärtorsaltnymald svartpeppar½ gurka½ kruka oregano1
Som vårsoppa, sommarsoppa eller kanske höstsoppa. Gräslöken är så tacksam att odla att den växer under hela odlingssäsongen om man bara ser till att skörda regelbundet
Servera med en smörgås vid sidan av till en vardagmiddag eller i eget majestät, kanske med någon frasig ostpinne eller liknande som förrätt vid en middag – en härlig vårsoppa
En fin förrättsoppa var det första jag lagade med min nyplockade ramslök. Kyliga dagar är en soppa, typ denna, god varm och om temperaturen blir mer somrig kan soppan med fördel ätas kall
Skala alla grönsaker och skär i mindre bitar. Pressa vitlöken och fräs den i smöret. Lägg i grönsakerna. Häll på buljong och lägg i citrongräset som först bankats mjukt (för att frigöra smaken)