Ungerskgulasch är en av de första maträtterna jag lärde mig att laga. Ungerskgulasch 8 portionerca 800 g nötkött, gärna fransyska3 gula lökar, skivade3-4 vitlöksklyftor, pressade4 paprikor, varav 2 gröna och 2 röda (gärna ett par avlånga paprikor)2 burkar krossade tomater3 msk tomatpuré 3 lagerblad3 dl vatten1 dl rödvin2-3 tsk mejram2 msk paprikapulversaltvitpepparSkiva löken, pressa vitlöksklyftorna och bryn i smör i en stor kastrull
Tillsätt paprikapulver, kummin, mejram och chili och fräs ytterligare ett par minuter. En galet god favorit så här års är kryddig gulasch som tinar upp den mest frusne
Pressa i vitlök och tillsätt paprikapulver, kummin, mejram och citronskal. Igår åt vi Ungerskgulaschsoppa till middag, tror det var första gången jag lagade denna soppvariant, har tidigare gjort gulaschgryta och gulasch med köttfärs
Servera ungersk köttgryta med ett gott bröd, sltgurka och smetana. Titta på mina ungerska vintips. "Det är inte lätt att vara ödmjuk", jag har ätit gulasch på närmare 40 platser runt omkring i vårt avlånga land, men den bästa har jag avnjutit hemma i helgen. 1 tsk mejram. Tillsätt till gulaschen när 30 minuters koktid återstår. 1 tsk mejram
Brassói, en typisk ungersk rätt, lite som en ungersk pytt i panna. Bästa kompis som äter (sorry) biff gulyas med galuska, man måste ju äta gulasch minst en gång när man är i Budapest
Dessutom (och det kan vara värdefullt att veta för paprikaälskare) har Albert Szent-Györgi, den ungersk-amerikanske nobelpristagaren i kemi, bevisat att paprika är växtvärldens rikaste producent av C-vitamin