RECEPT – HELLAXmedDILL, CITRON & SMÖR. En sak som jag tycker är viktig att påpeka är att lax faktiskt inte måste vara helt genomgrillad/stekt eller vad du nu väljer att göra medlaxen
Äter lax (och fisk) allt för sällan vilket är dumt då hela familjen faktiskt älskar fisk. dill. I fredags fick vi i alla fall till en rätt medlax, ugnsbakadlax vilket ju är så himla enkelt och gott
Det var riktigt länge sedan som jag åt vanlig ugnsbakadlax men åh, så gott det är. Lägg i laxfiléerna, skvätt över lite citronsaft, krydda med citronpeppar och lägg på både hackad och heldill
Garnera med citronskivor och dill. Lägg laxsidanmed skinnsidan neråt på plåt med bakplåtspapper. Anette bjöd på studenskiva och bl a denna goding fanns med på buffébordet
Den har ett härligt sting från wasabi, en mjukare smak med hjälp av majonnäs, dill sätter lite knorr på det hela och saltet behövs det en smula av för att finjustera smaken på röran
De hade bra pris på hel och halv lax, så det blev ett enkelt val. Medan jag stod och skalade rotfrukterna kom jag att tänka på det goda receptet jag läste inne hos fröken Dill härom dagen
Rör samman det hela och sätt till dillen. Servera som på bilden, med en skiva citron och en dillvippa. Laxen var en ryggfilé som serverades med färspotatis, bondbönor och gräddmajonnässås
Jag föredrar att använda hellaxfilé. Lite tacokänsla över det hela. Det allra godaste tycker jag är att bara krydda med salt, peppar och toppa meddill och skivad färsk citron
Först och främst är det ju dock helg som gäller. Ett enkelt sätt att fredagsmysa är att ugnsbaka laxfiléer och servera dem tillsamans med en gudomligt god kall sås som man bara rör ihop medanlaxen står i ugnen
ICA har denna veckan ett riktigt bra pris på hel, färsk laxsida, vilket jag tycker är helt klart mycket godare än de färdiga frysta portionsbitarna som man kanske vanligtvis köper som student