Jag gör självklart mitt morotsbröd på surdeg. Även om jag oftast gör mina bröd på surdeg, så kan du givetvis baka ditt bröd på vanlig jäst och ändå få ett väldigt gott bröd
Det är inte så svårt att lyckas med bröd, alltså jästbröd för surdeg är en annan historia. Men detta bröd blir som surdegsbröd, gudomligt knaprig skorpa och stora håll i inkråmet
1 - 1 1/2 tsk torrjäst. 4 dl ljust lantbrödsmjöl (med surdeg). Häll ner jästen så att den hamnar längs bakskålens kant eller i ett hörn av bakskålen eller enligt bakmaskinens bruksanvisning
Lite som en ”fuskvariant” på surdeg. 0,5 tsk torrjäst eller en liten bit färsk jäst. 2 tsk torrjäst eller 25 g färsk jäst + 3 msk ljummen mjölk (vatten funkar också bra). 0,5 tsk torrjäst eller en liten bit färsk jäst. 2 tsk torrjäst eller 25 g färsk jäst + 3 msk ljummen mjölk (vatten funkar också bra)
Efter jäsningen ser smeten ut som surdeg och det har bildats bubblor på ytan. Ca 20 st pannkakor 6 dl vatten 3 dl mannagryn 1 dl vetemjöl 3 msk kakao 1 tsk torrjäst 2 tsk bakpulver 1 tsk vaniljsocker 0,5 dl socker 0,5 tsk salt Gör såhär. 1 tsk torrjäst
Surdeg. Blanda surdegen med smulad jäst, vatten, salt, honung och olja. Surdeg. Blanda alla ingredienser till surdegen och låt stå täckt me lock eller platsfilm på varm plats i 2 dygn. 2 tsk torrjäst
ganska lös surdeg av rågmjöl. torrjäst eller 50 g färskjäst. dag 1. Blanda ingredienserna i en bunke, täck med plastfolie och låt vila på köksbänken till nästa dag (cirka 24 timmar)
Den torkade surdegen hjälper till att hålla brödet mögelfritt och saftigt. Flingsalt och rosmarin gör smaken lite mer spännande men kan uteslutas, även surdegspulvret kan uteslutas