4 12 dl buljong (skaldjurs-, fisk- eller hönsbuljong av tärning/fond + vatten) 150 - 250 g svamp (i originalet är det thailändsk halmsvamp, men champinjoner passar lika bra) 4 schalottenlökar 2 msk finhackat citrongräs 8 - 10 limeblad (kaffirlimeblad) eller rivet skal av 1 lime (8 blad motsvarar skal av 1 lime) 4 tsk finhackad stark chilifrukt 2 - 3 skivor galangal rot (alt ingefära) 400 g skalade räkor 1 dl färskpressad limejuice 4 tsk asiatisk fisksås 4 tsk sweet chilisås Lägg till i inköpslistan
Såg att jag missat lägga upp receptet till denna TomYam Goong från Linas som vi gjorde för ett tag sedan, tänkte att denna kan sitta fint någon kväll nu när snön är tillbaka big time
Eftersom jag inte hade tid eller ingredienser till att göra egen röd currypaste som blir absolut godast tog jag dels vanlig röd thai currypaste och även den syrligare mindre heta chilipastan Nam Prik Pao som man använder till den hetsyrliga soppan TomYam Kung (ifall den är med räkor)
TomYam Kung – het och syrlig soppa med tigerräkor, som du finner på den här länken. Det finns en het och syrlig soppa som heter Tum Yam Kung, där kung betyder räkor
Koka upp buljongen och låt sjuda 5 minuter tillsammans med svamp, finhackad schalottenlök, chilifrukt, citrongräs och limeblad samt skivorna av galangarot eller ingefära. 2-3 skivor galangarot (eller ingefära)
Denna nudelsoppa har samma grund (soppbuljong) som TomYam Goong samt kryddas på ett liknande sätt. Tillsätt ingefära, limeblad samt citrongräs och låt koka livligt i ett par minuter
Denna nudelsoppa har samma grund (soppbuljong) som TomYam Goong samt kryddas på ett liknande sätt. Tillsätt ingefära, limeblad samt citrongräs och låt koka livligt i ett par minuter
Tillsätt ingefära, limeblad samt citrongräs och låt koka livligt i ett par minuter. TomYam Goong – thailändsk het, syrlig, klar räksoppa med champinjoner
Tomyam-soppor kan göras på olika sätt men med samma bas. Koka upp buljongen, låt sjuda i 5 minuter tillsammans med svamp, chilifrukt, citrongräs och limeblad samt ev galangalrot/ingefära. Ev 2-3 skivor galangalrot (alt ingefära)
Som en genväg tar jag ibland en färdig kycklingbuljong eller – fond och thai-ifierar den genom att låta den koka med citrongräs, vitlök, limeblad, ingefära, galangal och gärna rättika
Denna nudelsoppa har samma grund (soppbuljong) som TomYam Goong samt kryddas på ett liknande sätt. Tillsätt ingefära, limeblad samt citrongräs och låt koka livligt i ett par minuter