Såg att jag missat lägga upp receptet till denna TomYam Goong från Linas som vi gjorde för ett tag sedan, tänkte att denna kan sitta fint någon kväll nu när snön är tillbaka big time
4 12 dl buljong (skaldjurs-, fisk- eller hönsbuljong av tärning/fond + vatten) 150 - 250 g svamp (i originalet är det thailändsk halmsvamp, men champinjoner passar lika bra) 4 schalottenlökar 2 msk finhackat citrongräs 8 - 10 limeblad (kaffirlimeblad) eller rivet skal av 1 lime (8 blad motsvarar skal av 1 lime) 4 tsk finhackad stark chilifrukt 2 - 3 skivor galangal rot (alt ingefära) 400 g skalade räkor 1 dl färskpressad limejuice 4 tsk asiatisk fisksås 4 tsk sweet chilisås Lägg till i inköpslistan
Skölj citrongräset och banka på den tjocka delen med knivskaftet. Skär citrongräset i bitar. Lägg citrongräs, lök, fisksås, ingefära och delad svamp i det kokande vattnet och koka i 5 minuter. 1 st citrongräs
TomYam Kung – het och syrlig soppa med tigerräkor, som du finner på den här länken. Det finns en het och syrlig soppa som heter Tum Yam Kung, där kung betyder räkor
Koka upp buljongen och låt sjuda 5 minuter tillsammans med svamp, finhackad schalottenlök, chilifrukt, citrongräs och limeblad samt skivorna av galangarot eller ingefära. finhackade2 msk citrongräs
Skölj citrongräset och banka på den tjocka delen med knivskaftet. Skär citrongräset i bitar. Lägg citrongräs, lök, fisksås, ingefära och delad svamp i det kokande vattnet och koka i 5 minuter
Denna nudelsoppa har samma grund (soppbuljong) som TomYam Goong samt kryddas på ett liknande sätt. Om citrongräs används, krossa blaststjälken med kniv och skär i mindre delar
Denna nudelsoppa har samma grund (soppbuljong) som TomYam Goong samt kryddas på ett liknande sätt. Om citrongräs används, krossa blaststjälken med kniv och skär i mindre delar
Som en genväg tar jag ibland en färdig kycklingbuljong eller – fond och thai-ifierar den genom att låta den koka med citrongräs, vitlök, limeblad, ingefära, galangal och gärna rättika