4 12 dl buljong (skaldjurs-, fisk- eller hönsbuljong av tärning/fond + vatten) 150 - 250 g svamp (i originalet är det thailändsk halmsvamp, men champinjoner passar lika bra) 4 schalottenlökar 2 msk finhackat citrongräs 8 - 10 limeblad (kaffirlimeblad) eller rivet skal av 1 lime (8 blad motsvarar skal av 1 lime) 4 tsk finhackad stark chilifrukt 2 - 3 skivor galangal rot (alt ingefära) 400 g skalade räkor 1 dl färskpressad limejuice 4 tsk asiatisk fisksås 4 tsk sweet chilisås Lägg till i inköpslistan
TomYam Kung – het och syrlig soppa med tigerräkor, som du finner på den här länken. Det finns en het och syrlig soppa som heter Tum Yam Kung, där kung betyder räkor
½ dl buljong. Koka upp buljongen och låt sjuda 5 minuter tillsammans med svamp, finhackad schalottenlök, chilifrukt, citrongräs och limeblad samt skivorna av galangarot eller ingefära
Denna nudelsoppa har samma grund (soppbuljong) som TomYam Goong samt kryddas på ett liknande sätt. Sila genom finmaskig skil för att få en så klar buljong som möjligt
Denna nudelsoppa har samma grund (soppbuljong) som TomYam Goong samt kryddas på ett liknande sätt. Sila genom finmaskig skil för att få en så klar buljong som möjligt
Min pappa undrade om thailändarna hade plåtmagar efter att ätit Tom tam gong första gången och knapprat i sig en minichilifrukt – kanske i tron att det var paprika ¦ Fast food kan det bli om man dubblar mängden soppbuljong och fryser in hälften
Det som skiljer är att mindre vatten används till buljongen, att buljongen är hårdare reducerad, kokosmjölk tillsatts, lite mer fisksås och en del palmsocker
Det som skiljer är att mindre vatten används till buljongen, att buljongen är hårdare reducerad, kokosmjölk tillsatts, lite mer fisksås och en del palmsocker
Det här är en härlig thailändsk soppa på klar buljong med chilibett och limesyra. Den ambitiöse thaimatlagaren gör sin kycklingbuljong själv så den får den rätta thailändska smaken