När knölen var klar skar jag upp den i tunna skivor och bestämde mig för att låta den marinera en stund till i en spontant ihopvispad dressing på japansk soja, tunt strimlad chili och vitlök, en liten dutt vardera av sesamolja och fisksås, en hög citronskal och lite saft samt en skvätt lag från min syltade ingefära
en morot, en liten gul lök, en vitlöksklyfta, en röd paprika, en snutt falukorv, lite överbliven tjälknöl, en skvätt grädde, några droppar kinesisk soja, salt och peppar
Tjälknöl från Gammaldags husmanskost på nytt sätt. Blanda kaffet med soja, rosmarin och Worcestersås. Först ut bland den här veckans jultips är tjälknöl, ett av recepten i min kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt
Tjälknöl är en klar favorit hos mig och familjen eftersom den blir vansinnigt god, mör och saftig. Den översta skivan kött är vinkokt, de två under är tjälknöl
Nästa gång jag gör tjälknöl ska jag göra smörrebröd a la Sverige med tjälknöl. 2-3 dl vattenGelantinblad (Jag använde tre)1 msk fond (Jag hade kycklingbuljong)Egentligen ville jag ha en mörkare gele och nästa gång färgar jag gelen med lite soja också
1 dl soja. Lägg karrén på en ungsäker form in i ugnen 75 grader 12 till 14 timmar. När den är klar lägger men det i en påse med lagen medan den är ljummen o låt ligga allt från 4 timmar till 1 dygn
Sedan är chilitjälknölen färdig att skivas och förtäras. 2 msk kinesisk soja. Lägg den frysta köttklumpen på galler över en liten långpanna och ställ in den i 75-100 grader varm ugn