Tjälknöl soja recept

Tjälknöl på lamm

Tjälknöl på lamm

För något år sedan skulle jag göra tjälknöl på älgkött som jag alltid brukar göra men av misstag så tog jag en lammbit och det blev kanongott
Liten spontan tjälknöl med grönsaksnudlar

Liten spontan tjälknöl med grönsaksnudlar

När knölen var klar skar jag upp den i tunna skivor och bestämde mig för att låta den marinera en stund till i en spontant ihopvispad dressing på japansk soja, tunt strimlad chili och vitlök, en liten dutt vardera av sesamolja och fisksås, en hög citronskal och lite saft samt en skvätt lag från min syltade ingefära
Gräddstuvad pyttipanna till lunch

Gräddstuvad pyttipanna till lunch

en morot, en liten gul lök, en vitlöksklyfta, en röd paprika, en snutt falukorv, lite överbliven tjälknöl, en skvätt grädde, några droppar kinesisk soja, salt och peppar
7 sorters kötträtter till julbordet

7 sorters kötträtter till julbordet

Tjälknöl från Gammaldags husmanskost på nytt sätt. Blanda kaffet med soja, rosmarin och Worcestersås. Först ut bland den här veckans jultips är tjälknöl, ett av recepten i min kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt
Tjälknöl / Tjälknul

Tjälknöl / Tjälknul

Man kan även skiva och marinera den ännu en gång med ytterligare en blandning av olja, soja och gräslök, men det gör jag inte den här gången
Två älgstekar, som tjälknöl eller vinkokt

Två älgstekar, som tjälknöl eller vinkokt

Tjälknöl är en klar favorit hos mig och familjen eftersom den blir vansinnigt god, mör och saftig. Den översta skivan kött är vinkokt, de två under är tjälknöl
Möraste söndagssteken genom tiderna!

Möraste söndagssteken genom tiderna!

Vare sig det är tjälknöl, en rådjursstek, lammfiol eller en skinkstek, så är det inte mycket som slår en middag med kött och potatis
Marinerad rostbiff

Marinerad rostbiff

Fick lära mig att det då kallas Tjälknöl, just när den är marinerad. ½ dl kinesisk soja. ½ dl kinesisk soja
Långkok

Långkok

Tjälknöl måste vara det möraste köttet som finns, det är som att skära i smör om det är gjort på rätt sätt
Danska smörrebröd

Danska smörrebröd

Nästa gång jag gör tjälknöl ska jag göra smörrebröd a la Sverige med tjälknöl. 2-3 dl vattenGelantinblad (Jag använde tre)1 msk fond (Jag hade kycklingbuljong)Egentligen ville jag ha en mörkare gele och nästa gång färgar jag gelen med lite soja också

Tjälknöl ala fläskkarre

1 dl soja. Lägg karrén på en ungsäker form in i ugnen 75 grader 12 till 14 timmar. När den är klar lägger men det i en påse med lagen medan den är ljummen o låt ligga allt från 4 timmar till 1 dygn

Tjälknöl

5 dl soja. Stek det frysta köttet på 75 grader i ca 12 timmar eller tills den har innertemperatur på ca 60 grader

Tjälknöl

Sedan är chilitjälknölen färdig att skivas och förtäras. 2 msk kinesisk soja. Lägg den frysta köttklumpen på galler över en liten långpanna och ställ in den i 75-100 grader varm ugn