Gamla tillagningsmetoder som saltning ger ett hållbart kött så passa på att göra ett par tjälknölar när du ändå är igång, det är gudomligt gott även som pålägg eller på smörrebröd eller bara som tilltugg till en kall öl
Salt. Tjälknöl. Salta och peppra och GLÖM inte att smaka av. Tjälknölen är resultatet av en smått genial tillagningsmetod, där det fortfarande frysta köttet steks i ugn, länge och på låg temperatur
Mät upp vatten och salt i en kastrull och koka upp. I helgen lagade jag en tjälknöl på en bit älgstek. Vill man förbereda köttet så går det bra, men låt det inte ligga längre i lagen eftersom det kan bli för salt då
Koka upp vattnet till lagen och tillsätt salt, socker, svartpeppar, lagerblad och enbär. 75 dl salt. Lägg det frysta köttet otinat i en eldfast form och ställ det i nedre delen av 100° varm ugn ca 2-3 timmar så att köttet tinar
Gör en saltlag – Lägg alla ingredienser till lagen i en kastrull och koka upp. Jag har minne från när pappa tillagade tjälknöl, det var inte så ofta vi åt det (tar ju trots allt ett antal timmar) så det var alltid extra gott när det serverades
nöt- eller hjortkött Kryddad saltlag 1 l vatten , 1-2 liter 1 dl salt 1 tsk socker 0,5 tsk svartpeppar , krossad 1 st lagerblad 15 st enbär Köp receptet
Koka upp vatten till saltlagen och blanda i de ingredienser du vill ha med. går utmärkt att göra tjälknöl av om det har legat fryst länge och blivit torrt
Saltlag. Tjälknölen förvaras utan lagen och går att frysa. Koka nu ihop saltlagen. 1 dl salt. Saltlag1 l vatten 1 dl salt 1 tsk råsocker 0,5 tsk svartpeppar, krossad 1 lagerblad 15 enbär
Den här smarriga tjälknölen gjorde jag till julbordet. Tjälknöl är inget som man bara slänger ihop sådär, det krävs en del planering och kanske även lite nattvaka om man har den i ugnen under natten som jag hade