Jag har minne från när pappa tillagade tjälknöl, det var inte så ofta vi åt det (tar ju trots allt ett antal timmar) så det var alltid extra gott när det serverades
1 kg benfritt kött, innanlår, av nöt eller vilt. Djupfrys köttet. Lägg köttet otinat på ett galler i en långpanna, sätt in pannan i kall ugn på nedersta falsen och sätt ugnen på 100 grader
Lägg i den färdigstekta tjälknölen. 2 kilo innanlår av älg eller nötkött. Låt köttet steka i 8-10 timmar, beroende på köttstyckets form och hur väl stekt du vill ha tjälknölen. När termometern visar på 55 grader är tjälknölen röd, vid 65 grader rosa och vid 75 grader genomstekt. Tjälknölen på bilden är stekt till 65 grader. Efter 4-5 timmar har tjälknölen fått lagom sälta och smak. 2 kilo innanlår av älg eller nötkött
1 1/2 kg fryst nöt- eller älgkött, t ex innanlår, rostbiff eller fransyska. 1. Lägg det frysta köttet otinat i en eldfast form och ställ det i nedre delen av 100° varm ugn ca 2-3 timmar så att köttet tinar
innanlår av älg. Lägg det frusna köttet i en ugnsform. Låt stå i ugnen i 10-11 timmar i 75 grader. Koka upp buljongen till marinaden, dra det från värmen och lägg i lök, purjo och kryddor
Bjud potatisgratäng eller potatissallad och auberginepuré till tjälknölen. 1,2-1,5 kg fryst och benfritt älgkött eller nötkött t ex fransyska, rostbiff eller innanlår. 1,2-1,5 kg fryst och benfritt älgkött eller nötkött t ex fransyska, rostbiff eller innanlår
Jag tycker ibland det är extra gott med just kallskuret till en varm gratäng, antingen rostbiff eller tjälknöl, eller varför inte kalla kycklingklubbor
Kryddburken.se
ROSTBIFF FRÅN ÖRTAGÅRDEN MEDVITLÖKSKRYDDAD POTATISSUFFLÉOCH MANGO- OCH AVOCADOSALSAEn moderniserad tjälknöl med mindre salt och mycket örtkryddor i lagen