Tjälknöl fryst recept

Tjälknöl på lamm

Tjälknöl på lamm

För något år sedan skulle jag göra tjälknöl på älgkött som jag alltid brukar göra men av misstag så tog jag en lammbit och det blev kanongott
Tjälknöl på älg

Tjälknöl på älg

Lägg den frysta steken i en ugnsform och ställ in i nedre delen av ugnen. I helgen lagade jag en tjälknöl på en bit älgstek
Tjälknöl II

Tjälknöl II

Lägg det frysta köttet otinat i en eldfast form och ställ det i nedre delen av 100° varm ugn ca 2-3 timmar så att köttet tinar
Tjälknöl med rotfruktsgratäng

Tjälknöl med rotfruktsgratäng

Tjälknöl på rostbiff. Tjälknöl. Servera med tjälknölen. Tjälknöl på rostbiff. Tjälknöl. Fryst nöt- eller viltstek (ca 1 kg). Lägg den frysta steken i en ugnsform och sätt in den i ugnens nedre del 10-12 timmar. Fryst nöt- eller viltstek (ca 1 kg)
Tjälknöl

Tjälknöl

Lägg den frysta köttbiten på galler längst ner i ugnen. Jag har minne från när pappa tillagade tjälknöl, det var inte så ofta vi åt det (tar ju trots allt ett antal timmar) så det var alltid extra gott när det serverades
Tjälknöl på Rådjursskinka

Tjälknöl på Rådjursskinka

Ca 2,5 kg fryst skinka av rådjur. Lägg det frusna köttet på galler i nedre delen av ugnen på 100 grader
Tjälknöl med potatis- och fänkålsgratäng

Tjälknöl med potatis- och fänkålsgratäng

Ta köttet ur förpackningen och lägg det frysta köttet på ett galler med en plåt under. Servera tjälknölen kall i tunna skivor tillsammans med gratängen och en grönsallad
Tjälknöl

Tjälknöl

Ingredienser 1,5 kg älgstek , fryst & benfri, alt. Ingredienser 1,5 kg älgstek , fryst & benfri, alt
Variabel tjälknöl

Variabel tjälknöl

går utmärkt att göra tjälknöl av om det har legat fryst länge och blivit torrt. Sätt köttet djupfryst i ugn, 80-90 grader
Tjälknöl på vilt

Tjälknöl på vilt

Tjälknölen förvaras utan lagen och går att frysa. Lägg det frysta köttet i en ugnssäker form och sätt det i nedre delen av ugnen på 75 grader. 1,5 kg fryst benfritt viltkött (älg eller hjort)
Tjälknöl

Tjälknöl

 Trixet med tjälknölen är att köttet ska vara fryst och tillagas på låg temeratur i många timmar, så i juletider passar det bäst att göra den under natten, när man inte behöver ugnen till någon annan förberedelse
Tjälknöl på älg

Tjälknöl på älg

6 1 kg fryst älgstek Lag 3 1/2 dl vatten 1 dl rött vin 1 msk flytande honung 2 krossade vitlöksklyftor 3 svartpepparkorn 1 tsk torkad timjan 1 lagerblad 1/4 dl salt Lägg till i inköpslistan
Tjälknöl

Tjälknöl

Lägg det frysta köttet i en ugnsfast form. Tillaga i nedre delen av ugnen. Stick in en köttermometer när köttet tinat, det tar 2-3 timmar
Tjälknöl på lamm med örter och vitlök

Tjälknöl på lamm med örter och vitlök

Att tillaga stek som tjälknöl ger ett extra saftigt, mört och smakrikt kött. Steken har legat i frysen någon månad och jag tyckte tjälknöl var det bästa tillagningssättet eftersom att man lägger in steken direkt i ugnen från frysen
Tjälknöl I

Tjälknöl I

Lägg det frysta köttet i en trång ugnssäker form. Låt det stå i ugnen i ca 10-11 timmar. Efter ca 2 timmar har köttet tinat så mycket att man kan sätta in en köttermometer
Tjälknöl

Tjälknöl

Lägg den frysta steken i en ugnsfast form. Tillaga i nedre delen av ugnen och stek köttet i 8–10 timmar tills köttets innertemperatur är 70°