Tjälknöl på rostbiff. Tjälknöl. Servera med tjälknölen. Tjälknöl på rostbiff. Tjälknöl. Fryst nöt- eller viltstek (ca 1 kg). Lägg den frysta steken i en ugnsform och sätt in den i ugnens nedre del 10-12 timmar. Fryst nöt- eller viltstek (ca 1 kg)
Lägg den frysta köttbiten på galler längst ner i ugnen. Jag har minne från när pappa tillagade tjälknöl, det var inte så ofta vi åt det (tar ju trots allt ett antal timmar) så det var alltid extra gott när det serverades
Ta köttet ur förpackningen och lägg det frysta köttet på ett galler med en plåt under. Servera tjälknölen kall i tunna skivor tillsammans med gratängen och en grönsallad
Tjälknölen förvaras utan lagen och går att frysa. Lägg det frysta köttet i en ugnssäker form och sätt det i nedre delen av ugnen på 75 grader. 1,5 kg fryst benfritt viltkött (älg eller hjort)
Trixet med tjälknölen är att köttet ska vara fryst och tillagas på låg temeratur i många timmar, så i juletider passar det bäst att göra den under natten, när man inte behöver ugnen till någon annan förberedelse
Att tillaga stek som tjälknöl ger ett extra saftigt, mört och smakrikt kött. Steken har legat i frysen någon månad och jag tyckte tjälknöl var det bästa tillagningssättet eftersom att man lägger in steken direkt i ugnen från frysen
Lägg det frysta köttet i en trång ugnssäker form. Låt det stå i ugnen i ca 10-11 timmar. Efter ca 2 timmar har köttet tinat så mycket att man kan sätta in en köttermometer