Tjälknöl av fransyska recept

Tjälknöl

Tjälknöl

Hemma hos hos träffas största delen av familjen för att äta påskmiddag tillsammans. Jag har minne från när pappa tillagade tjälknöl, det var inte så ofta vi åt det (tar ju trots allt ett antal timmar) så det var alltid extra gott när det serverades
Tjälknöl

Tjälknöl

Receptet hittade vi i senaste numret av "Allt om mat special". Tjälknöl med ångande heta brysselkål. Tjälknöl (8 personer). 1 fryst älgrostbiff eller vanlig fransyska. 1 fryst älgrostbiff eller vanlig fransyska
Tjälknöl av fransyska

Tjälknöl av fransyska

Men med en fransyskaav nöt går det alldeles utmärkt också. Enligt ursprungsreceptet så använder man sig av älgkött när man tillagar denna delikatess
Tjälknöl på hjort

Tjälknöl på hjort

Smaka av med salt och svartpeppar. Tjälknöl, rotsakgratäng, svampsås och messmörsbrynta morötter. Skär morötterna i grova stavar
Tjälknöl

Tjälknöl

Jag försöker begränsa tillfällena och då endast äta kött av bra kvalitet och inte så mycket, eftersom mina leder mår bättre av att äta vitt kött och fisk
Tjälknöl

Tjälknöl

Lägg den frysta fransyskan i en ugnssäker form. 800 g fryst fransyska. Ställ in formen i nedre delen av ugnen i 75°C
Tjälknöl

Tjälknöl

De erbjöd olika stekar och delar av svenskt oxkött. Man kan använda billigaste högrev som blir fint, men när man ändå besvärar sig kan man också välja lite finare fransyska eller nötbog
Recept: Monicas marinerade tjälknöl

Recept: Monicas marinerade tjälknöl

Blanda ihop och smaka av marinaden, den ska vara ganska söt. fransyska eller innanlår. Den klassiska norrländska tjälknölen når nya himmelska höjder

Tjälknöl

Tillaga i nedre delen av ugnen. ca 1 1/2 kg djupfryst benfritt älg-, hjort- eller nötkött av t ex fransyska, innanlår eller ytterlår

Tjälknöl

Lägg den något avsvalnade steken i dubbla plastpåsar. fransyska. 75-100 grader Lägg det frysta köttet i en ugnsäker form och sätt in formen i nedre delen av ugnen ca 3-4 timmar

Tjälknöl II

 Färskt kött lägger du i en eldfast form och sticker in en kött-termometer i den tjockaste delen av köttet

Tjälknöl

Tjälknöl var det mycket länge sedan jag gjorde men blev påmind av en kollega om hur enkelt det är. 1 djupfryst stek, typ fransyska eller vilt av något slagSätt ugnen på 90 grader

Tjälknöl med örtsmak

Lägg den något avsvalnade steken i dubbla plastpåsar. Bjud potatisgratäng eller potatissallad och auberginepuré till tjälknölen