Du kan laga tjälknöl av vilt- eller nötkött. Tjälknöl. Tjälknölen är resultatet av en smått genial tillagningsmetod, där det fortfarande frysta köttet steks i ugn, länge och på låg temperatur
Nötkött går också bra men det har jag inte prövat. Recept på Tjälknöl. Min bror sade att tjälknöl kan bli som leverpastej, om man använder rådjurskött, men det blev inte min tjälknöl som jag lagade på rådjur en gång
Det fungerar naturligtvis med andra ”stekar” av både älg och nötkött. Dagens recept, denna goda, klassiska svenska tjälknöl har väl ingen undgått att smakat på hoppas jag
Lägg i den färdigstekta tjälknölen. 2 kilo innanlår av älg eller nötkött. Låt köttet steka i 8-10 timmar, beroende på köttstyckets form och hur väl stekt du vill ha tjälknölen. När termometern visar på 55 grader är tjälknölen röd, vid 65 grader rosa och vid 75 grader genomstekt. Tjälknölen på bilden är stekt till 65 grader. Efter 4-5 timmar har tjälknölen fått lagom sälta och smak. 2 kilo innanlår av älg eller nötkött