Thailändsk räkpasta recept

Thailändsk curry – the basics

Thailändsk curry – the basics

Chili och färska kryddor som vitlök, galangal, citrongräs och koriander krossas och blandas med torra kryddor och ofta torkad räkpasta – recepten varierar från familj till familj, by till by, landsdel till landsdel
Gaeng Khiao Wan – grön thailändsk currypasta

Gaeng Khiao Wan – grön thailändsk currypasta

Veganer/vegetarianer utesluter räkpastan, eller ersätter med marmite/vegimite. Grön currypasta tillagas ofta med fisk eller kött och någon grönsak som thailändska små auberginer
Linssoppa med smak av Thailand

Linssoppa med smak av Thailand

En soppa baserad på röda linser och gul curry (den thailändska gula curryn syftar jag på, inte den där gula indiska hittepåcurryn)
Thailändsk papayasallad

Thailändsk papayasallad

Blanda ihop socker, limejuice, vitlök och fisksås (+ räkpasta) till en dressing. 1 tsk räkpasta. Vänd i papaya, tomater och koriander, blanda ordentligt och lägg upp
Thailändsk grön curry

Thailändsk grön curry

15 gröna chilis3 msk scharlottenlökar1 msk hackad vitlök1 msk hackad galangal1 msk hackad citrongräs1/2 msk hackat limeblad1 hackad korianderrot(ingen aning om det finns)5 pepparkorn1 1/2 msk krossade rostade korianderfrön1/2 msk cummin1 msk räkpasta (finns säkert i asiataffärer)1 tsl salt 4 port

Thailändsk grön curry

 Risken är bara att man äter god thailändsk curry mer sällan än förut, på grund av den enorma smakskillnaden mot den köpta currypastan

Thai curry på kokosmjölk

Det är små hårda ärtliknande grönsaker med en lite kartig smak som ger den särskilt thailändska karaktären