Rhode IslandsåsTore Wretmans klassiker är perfekt till naturella räkor, havskräftor och hummer. Klassisk krabbsåsHovmästarsås, gravlaxsås, krabbsås – kärt barn har många namn
8 1 1/2 kg benfritt kalvkött eller lammkött t ex bringa eller grytbitar vatten 1/2 msk salt 10 st vitpepparkorn 1 st liten purjolök 1 st morot 3 st dillstjälkar Lag 2 msk socker 1/2 dl ättiksprit 1/2 dl vatten Sås 1 msk smör 2 msk vetemjöl ca 5 dl kokbuljong (från det kokta köttet) 1 dl vispgrädde 2 1/2 msk ättikslag (se recept ovan) 1/2 dl finhackad dill Till servering tomat- och bönsallad kokt eller pressad potatis Lägg till i inköpslistan Kupongen är laddad Svenskt Smör, valfri 5
Låt det puttra försiktigt tills såsen får en krämig konsistens, klicka i senapen och smaka av. Krossa potatisen och lägg köttet på, slå på såsen och garnera med lite basilika samt grillade grönsaker
Kunde inte låta bli att köpa svenska nypotatis när jag såg dem i affären idag. Till dessa godbitar skar jag oxfilé i skivor som jag stekte i smör och rörde ihop en madeirasås
Red eventuellt såsen lite extra om ni tycker den blir för blaskig. Nu när smakerna börjat sätta sig blir nästa steg att försöka få den svenska, brunskaliga husmanskosten att se lite aptitligare och vackrare ut på tallriken bara
Köttfärssås. Kanske borde man ätit något riktigt svenskt som sill och nypotatis, dagen till ära, men eftersom Sverige inte levererar vädermässigt drömde vi oss bort till sydligare breddgrader istället
Samtidigt som köttet steks häll i creme fraichen i skyn, när den smält red med maizenan utrörd i lite vatten, den ska få en sås konsistens, smaka av med salt och peppar
När jag läste receptet, som förutom senap även innehöll öl, blev jag väldigt nyfiken och tänkte att denna sås måste jag testa, så jag kokade raskt ihop en egen, något försvenskad, variant