Jag kallar det här för europeisk fusion-food, Toskansk Bistecca alla Fiorentina möter Fransk bistro med hederliga svenska råvaror (förutom det amerikanska högrevet som jag valt då det har bättre fettstruktur för att grillas än svensk biff)
Den här gången fick det bli en fin bit fransyska (har även gjort med högrev), som tillsammans med potatis, morötter, äpplen, öl och en viltkrydda blev en njutbar alltiettmiddag serverad i djupa tallrikar och med både gaffel, kniv och sked som hjälp
Nu när smakerna börjat sätta sig blir nästa steg att försöka få den svenska, brunskaliga husmanskosten att se lite aptitligare och vackrare ut på tallriken bara
6 1800 g högrev 2 msk salt 1 1/2 morötter 1 1/2 gula lökar 1 bit rotselleri (à ca 100 g) smör till stekning 1 knippa mejram alt torkad mejram (1 knippa motsvarar 1 msk torkad) 1 knippa timjan 3 lagerblad 15 vitpepparkorn ev salt och nymalen vitpeppar Lägg till i inköpslistan Kupongen är laddad Svenskt Smör, valfri 5
400-500 g högrev i bitarLite smör att steka i2 stora hackade lökar2 små morötter5 enbär1 liter blandsvampSalt, vitpeppar3 msk vetemjölCa 2 dl + 8 dl vatten 1 msk oxbuljong2 dl mellangrädde (eller crème fraiche) Lite persiljaBryn köttet i smör i omgångar i en stekpanna. 400-500 g högrev i bitar
Idag kände jag att kontringen var på gång så det var den sedvanliga resan till Frölunda lilla saluhall [FLS] som stod på schemat för att inhandla högrev till min version av burgare
4 1 kg nötkött t ex bog eller högrev (à 1 1/2 kg med ben) 200 g morötter 2 gula lökar 1 msk smör 1 msk olja 2 msk konc kalvfond 2 lagerblad 12 kryddpepparkorn 2 msk vetemjöl 1 liter vatten ca 2 tsk salt vitpeppar Till servering kokt potatis inlagda rödbetor Lägg till i inköpslistan Kupongen är laddad Svenskt Smör, valfri 5
Skiva entrecoten i två centimetertjocka skivor. Gnid in med grillkrydda och stek på hög värme efter önskemål (en del vill ha köttet genomstekt andra föredrar det rött inuti)
I lördags lagade jag en härlig köttgryta på högrev, med morötter, lök och champinjoner. Jag använde högrev till den här grytan, men även annat kokkött går förstås bra
I Klassiker lägger Tareq Taylor fokus på svensk husmanskost. Långkok av högrev, Coq au vin och Tore Wretmans Créme Ninon är recept som jag med glädje upptäcker respektive återupptäcker via Taylors guidning