SvartsoppaHemligheten med det här receptet är den stora mängden madeira, calvados och sötman. 12 tallrikar á 2 dl 2 ”korvar” Svartsoppa 5 dl vatten4 dl Madeira3 msk Socker2 Mörk oxbuljongtärning½ tsk Salt 1 tsk Malen ingefära ½ tsk Malda nejlikor 4 msk Konc äppeljuiceev
Svartsoppa är en soppa som lagas på buljong och blod. Inför en skånsk gåsamiddag är det vanligt att laga svartsoppa som smaksatts med kryddor som nejlikor, ingefära och kryddpeppar, samt med något alkoholhaltigt såsom starkvin eller konjak
Och jag som inte ens har gjort iordning varken svartsoppa, gås, eller ålagille. Inte nog med att jag har tvingat mig själv att prova surströmming, nu hamnade paltbrödet på menyn
Svartsoppa är inte min favorit - den ersätts med trattkantarellsoppa (recept här på bloggen). Förra året ugnsstekte jag en kyckling i stället för gås till Mårten
Gåsen. Sätt ugnen på 175 grader. Skär 3 av äpplena i grova bitar (låt skal och kärnhus vara kvar). Borsta apelsinen noga och skär den i bitar (skalet ska vara kvar)
Att ta rätt på en fyrakilos pippi, reda ut inälvor, koka svartsoppa, tournera potatis och svetta rödkål i tid tills gästerna kommer är onekligen ett projekt