Svartbröd recept

Svartbröd med röra på rökt sik

Två av de kanske viktigaste (läs godaste) ingredienserna som man finner här i stort sett året om är svartbröd och sik
Riktigt god och fräsch förrätt

Riktigt god och fräsch förrätt

Kavring, åländskt svartbröd eller varför inte toastbröd – det finns inget rätt eller fel. Det är ett återkommande bekymmer att klura ut vad vi ska bjuda på när vi har gäster
Sikromscheesecake

Sikromscheesecake

200 g kavring, svartbröd eller dyl. Relaterade 4 gelatinblad 200 g kavring, svartbröd eller dyl. Det här är den perfekta förrätten eller en liten salt bit till en buffé, som med fördel kan göras dagen innan
Vacker soppa

Vacker soppa

Gör chevréröran först. Mosa osten och blanda med resten av ingredienserna. Smaka av med salt och peppar och låt stå i kylen i ca 2 timmar innan servering
Varma chevrémackor

Varma chevrémackor

För fem personer5 skivor Åländskt svartbröd (eller liknande mörkt osötat bröd)125 g chevréFlytande honung att ringla överst15 valnötshalvorSvartpepparHavssaltDela bröden på mitten
Kryssning 9-10/6

Kryssning 9-10/6

En sak jag alltid köper då jag åker på kryssning är Åländskt Svartbröd. Nej, jag röker inte hela tiden, inte heller ofta eller mycket utan bara någon gång ibland vid speciella tillfällen, som nu senast då jag var iväg på en kryssning med Viking Cinderella 9-10/6-15
Åländskt svartbröd

Åländskt svartbröd

Man börjar svartbrödsbaket 2 dagar före utbakning och gräddning. 2 l surmjölk eller kärnmjölk (1,5 l filmjölk och 0,5 l lättmjölk)3 dl sirap3 dl farinsocker1 kg rågmjöl3 dl malt2 tsk salt50 g jäst2 kg vetemjölkaffesirapsblandning, lika delar av varjeSur- eller kärnmjölk är svårt att få tag på i Sverige
Åländskt svartbröd

Åländskt svartbröd

Låt sedan svartbrödet stå nedbäddat i två dygn. källa. aland. com. 500 g malt (grovt). 1,2 kg rågmjöl (grovt). 1,3 kg grahammjöl
Åländskt svartbröd

Åländskt svartbröd

Skär svartbrödet i tunna skivor, lägg en skiva smakrik ost ovanpå och njut. DAG ett. Kör filmjölk, sirap, farinsocker, malt, salt och 1 ½ kg rågmjöl i hushållsassistenten till en lös deg
Ryskt svartbröd med lök och kummin

Ryskt svartbröd med lök och kummin

6 dl vatten15 g jäst0,5 dl ättikssprit 12 %0,5 dl mörk sirap50 g rapsolja1 msk salt2 msk kummin3 msk mörkrostat kaffe eller 1 msk kulörsoja1 medelstor gul lök7 dl specialvetemjöl8 dl grovt rågmjöl2 dl grahamsmjölVALFRITTBrödglans

Brunkebergs svartbröd

2 formbröd. 1. Blanda alla ingredienser utom saltet och arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter, eller kraftigt med träspatel för hand minst dubbelt så länge
Skogshuggarlimpa - godare än Malaxlimpa?

Skogshuggarlimpa - godare än Malaxlimpa?

Skogshuggarlimpa har karaktären av de finlandssvenska brödtyperna Åländskt svartbröd och Malaxlimpa. Båda är rågbröd smaksatta med malt och som penslas med kaffe
Skagencheescake

Skagencheescake

Mixa svartbröd och smör till en smulig massa. 250 gram svartbröd. 250 gram svartbröd. Till midsommarbuffén lagade jag en skagencheescake, jätte gott

Sydafrikansk butternutsoppa möter Åland

Idag kokade jag en värmande butternutpumpasoppa och stekte brödkrutonger av Åländskt svartbröd. Butternut har jag använt i Sydafrika och den är en mycket allmän grönsak i det sydafrikanska köket