Kavring, åländskt svartbröd eller varför inte toastbröd – det finns inget rätt eller fel. Det är ett återkommande bekymmer att klura ut vad vi ska bjuda på när vi har gäster
200 g kavring, svartbröd eller dyl. Relaterade 4 gelatinblad 200 g kavring, svartbröd eller dyl. Det här är den perfekta förrätten eller en liten salt bit till en buffé, som med fördel kan göras dagen innan
Gör chevréröran först. Mosa osten och blanda med resten av ingredienserna. Smaka av med salt och peppar och låt stå i kylen i ca 2 timmar innan servering
För fem personer5 skivor Åländskt svartbröd (eller liknande mörkt osötat bröd)125 g chevréFlytande honung att ringla överst15 valnötshalvorSvartpepparHavssaltDela bröden på mitten
En sak jag alltid köper då jag åker på kryssning är Åländskt Svartbröd. Nej, jag röker inte hela tiden, inte heller ofta eller mycket utan bara någon gång ibland vid speciella tillfällen, som nu senast då jag var iväg på en kryssning med Viking Cinderella 9-10/6-15
Eller vad sägs om besök tillbaka till 50talet i en unik Shellmack, besök i mikrobryggeriet Stallhagen, åländsk honung, svartbröd eller något med åländsk havtorn
Man börjar svartbrödsbaket 2 dagar före utbakning och gräddning. 2 l surmjölk eller kärnmjölk (1,5 l filmjölk och 0,5 l lättmjölk)3 dl sirap3 dl farinsocker1 kg rågmjöl3 dl malt2 tsk salt50 g jäst2 kg vetemjölkaffesirapsblandning, lika delar av varjeSur- eller kärnmjölk är svårt att få tag på i Sverige
Skär svartbrödet i tunna skivor, lägg en skiva smakrik ost ovanpå och njut. DAG ett. Kör filmjölk, sirap, farinsocker, malt, salt och 1 ½ kg rågmjöl i hushållsassistenten till en lös deg
2 formbröd. 1. Blanda alla ingredienser utom saltet och arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter, eller kraftigt med träspatel för hand minst dubbelt så länge
Skogshuggarlimpa har karaktären av de finlandssvenska brödtyperna Åländskt svartbröd och Malaxlimpa. Båda är rågbröd smaksatta med malt och som penslas med kaffe
Idag kokade jag en värmande butternutpumpasoppa och stekte brödkrutonger av Åländskt svartbröd. Butternut har jag använt i Sydafrika och den är en mycket allmän grönsak i det sydafrikanska köket