Svamp, höst, kantareller, svampsoppa. Jag hade rödlök för det var vad jag hade hemma. Fantastiskt gott. När jag tidigare såg ett recept delat i min favoritgrupp på Facebook frågade jag om det var okej om jag lagade den och repostade receptet här hos mig
½ rödlök. ½ rödlök. Så va jobbhelgen avklarad utan större problem. Väl hemma från jobbet snörade jag för första gången på 11 månader på mig löparskorna igen
2 pkt Kelda SkogssvampsoppaOlja/smör och steka i1-2 kartonger champinjoner 3 rödlökEtt halvt paket Créme Bonjour Bleu1 kruka färsk timjanSaltSvartpepparBörja med att skära rödlöken i grova bitar och stek på medelvärme i en stekpanna
Dagen efter var det en svampsoppa med rotsaker som fick sällskap av samma typ av muffins. "originalreceptet" 1 rödlök1 röd paprika100 g färsk paprika50 g smör eller olja6 dl vetemjöl (eller ännu hellre speltvete)2 tsk bakpulver1 tsk salt (jag använder örtsalt)4 ägg2 dl cremé fraiche150 g fetaost Sätt ugnen på 200 grader. "originalreceptet" 1 rödlök
Här kommer ett recept på en värmande svampsoppa. Trattkantarellsoppa1-2 dl torkade trattkantareller1 liten rödlök1 vitlöksklyfta2 msk smör6 cl torr sherry, eller torrt vitt vin2 tärningar grönsaksbuljong1 1/2 dl vispgrädde1 1/2 dl crème fraiche2 msk hackad persilja2 msk hackad gräslöksaltvitpeppar1/2 citronBryt den torkade svampen i bitar och lägg i blöt i 25 minuter. 1 liten rödlök
Det är verkligen inte tråkig mat att göra egen champinjonsoppa… bara man har färska (möjligen torkade eller frysta) champinjoner, gräddmjölk OCH ett litet glas sherry, lök (jag hade 4 sorters 1/2 gul lök, 1 liten rödlök, 4 schallotenlökar och tre vitlöksklyftor… men det behöver man ju inte, räcker bra med 1-2 gula lökar. Hur som helst… sherry lyfter svampen otroligt och min lilla flaska kostade 44 kr och räcker till 4-5 omgångar svampsoppa eller svamppaj till alltså knappt en tia per gång. 1 liten rödlök