Svagdricka recept

Finsk sima

Finsk sima

Tvätta citroner och apelsiner i hett vatten med rotborste. Skala citrusfrukterna med potatisskalare och häll skalet i en ren 10 l hink eller kastrull (inget av det vita får komma med och ej kärnor heller)
Julens godaste glöggrecept!

Julens godaste glöggrecept!

Jag gör glöggen så fort svagdrickan hunnit upp på hyllorna butiken. Häll upp svagdrickan i ett väl rengjort kärl
Hembryggd Glögg!

Hembryggd Glögg!

5 l svagdricka. Blanda alla ingredienser i en vinhink för jäsning eller liknande. Skaka om allt ordentligt och ställ för jäsning
Vörtbröd

Vörtbröd

Smält smöret i en kastrull, tillsätt svagdricka och värm till 37°. 5 dl svagdricka. Koka russinen mjuka i vattnet ett par minuter
Skållat vörtbröd

Skållat vörtbröd

Får du inte tag i flytaden vört kan du koka ner 1 liter porter, svagdricka eller julmust till 2 dl och använda istället
Bästa vörtbrödet

Bästa vörtbrödet

Tidig eftermiddag och kväll100 g rumstempererad julmust25 g jäst250 g kallt vatten25 g honung (jag tog mörk sirap)100 g mörkt muskovadosocker100 g flytande vört (jag reducerade 500 ml svagdricka till 100 ml)fördegen från morgonen650 g vetemjöl100 g rågmjöl20 g salt2 tsk malen pomerans2 tsk malen ingefära1 tsk malen kryddnejlika150 g (2 dl) russin (kan uteslutas förstås)smält smörBlanda ut jästen i julmusten och häll sedan ner allt utom saltet och kryddorna. 500 ml svagdricka
Vörtbröd

Vörtbröd

Tillsätt porter och svagdricka och värm till 37 grader. I dag har jag bakat vörtbröd för första gången i mitt liv
Glögglaserade revben

Glögglaserade revben

Detta innebär t ex att den dunderglögg som det finns recept på här på bloggen inte funkar (svagdricka innehåller sötningsmedel)
Raspberry royale

Raspberry royale

Ingredienser 1 portion 2 portioner 3 portioner 4 portioner 5 portioner 6 portioner 7 portioner 8 portioner 9 portioner 10 portioner 11 portioner 12 portioner 13 portioner 14 portioner 15 portioner 16 portioner 17 portioner 18 portioner 19 portioner 20 portioner 4 cl vodka 2 cl sockerlag 6 cl hallonsaft , koncentrerad (eller koncentrerad svagdricka) 2 cl citronsaft 1 odefinierad mousserande vin 1 odefinierad is Köp receptet
Vörtbröd

Vörtbröd

Tillsätt svagdricka och värm till 37°. 5 dl svagdricka. Koka russinen mjuka i en kastrull med 1 dl vatten
Dagens recept: Grovt rågbröd

Dagens recept: Grovt rågbröd

Rör ned salt, sirap, ägg, matfett och öl eller svagdricka. 2 avlånga bröd50 g jäst5 dl filmjölk2½ tsk salt½ dl sirap1 ägg½ dl smält smör eller margarin1 dl mörkt öl eller svagdricka4 dl vetemjöl eller matbrödsmjölav vete8 - 9 dl rågmjölPensling
Hembakat matbröd

Hembakat matbröd

Värm olja, porter och svagdricka till ca 37° - fingervarmt. 3 dl svagdricka. Smula sönder jästen i en bunke
Dunderglögg, några flaskor

Dunderglögg, några flaskor

Ingredienser 5 l svagdricka , rumstempererad 5 st potatis(ar) , skivade, skalade råa 1 paket jäst , (vanlig bakjäst) 1 påse nejlikor 1 påse kardemummakärnor 1 bit(ar) ingefära , färsk (ca 5 cm) 1 st kanelstång 1 paket russin , 1-2 paket (2 pkt = 500g) 2,5 kg socker Köp receptet
Glögg 2012…

Glögg 2012…

Förra året var det liknande kryddning men då var basen svagdricka istället för öl samt att man kunde hitta en hel del smak av blåbär
Surdegsbröd av vörtkaraktär

Surdegsbröd av vörtkaraktär

Koka 1 liter svagdricka tills 2 dl återstår. 1 liter svagdricka. Dag1. Mät upp det heta vattnet i en bunke och rör ner mjölet med en trägaffel
Vörtbröd

Vörtbröd

2 bröd1,5 dl russin1 dl vatten50 g jäst50 g smör el margarin5 dl svagdricka1 dl ljus sirap1 tsk salt2 tsk malen ingefära1 tsk mald nejlikaCa 14 dl rågsikt1 msk ljus sirap1 msk vattenBörja med att koka russinen mjuka i vattnet, det tar några minuter. Smält smöret och tillsätt svagdrickan och värm till 37 grader