Tvätta citroner och apelsiner i hett vatten med rotborste. Skala citrusfrukterna med potatisskalare och häll skalet i en ren 10 l hink eller kastrull (inget av det vita får komma med och ej kärnor heller)
Tidig eftermiddag och kväll100 g rumstempererad julmust25 g jäst250 g kallt vatten25 g honung (jag tog mörk sirap)100 g mörkt muskovadosocker100 g flytande vört (jag reducerade 500 ml svagdricka till 100 ml)fördegen från morgonen650 g vetemjöl100 g rågmjöl20 g salt2 tsk malen pomerans2 tsk malen ingefära1 tsk malen kryddnejlika150 g (2 dl) russin (kan uteslutas förstås)smält smörBlanda ut jästen i julmusten och häll sedan ner allt utom saltet och kryddorna. 500 ml svagdricka
2 bröd1,5 dl russin1 dl vatten50 g jäst50 g smör el margarin5 dl svagdricka1 dl ljus sirap1 tsk salt2 tsk malen ingefära1 tsk mald nejlikaCa 14 dl rågsikt1 msk ljus sirap1 msk vattenBörja med att koka russinen mjuka i vattnet, det tar några minuter. Smält smöret och tillsätt svagdrickan och värm till 37 grader