I tyskland säger man Schweinhaxe och i Polen säger man Golonka om just fläsklägg, det tillagas på lite olika sätt men serveras oftast med stekt kål eller surkål och är verkligen gott – även om det tar lite tid
Skölj surkålen och låt den rinna av. Blanda i surkålen, lagerblad, pepparkorn och vatten. 800 g surkål. 250 g fläskkött, t ex grytbitar. 800 g surkål. 250 g fläskkött, t ex grytbitar
här en enkel variant, surkål med morötter, grytbitar, låt puttra ihop, späd med vatten, ev en buljongtärning, lite peppar, inget salt, surkålen är salt i sig själv
Värm surkålen. Servera i soppskålar med surkål och youghurten. Receptet räcker till 4-6 personer1 kg grytbitar, vildsvin3 msk rökt paprikapulver, välj typ efter hur kryddigt du vill ha det1 gul lök, i bitar2 röda paprikor, skurna i bitar2 stk vitlöksklyftor i bitar1 tsk kummin200 g surkål med vin på burk1 buljongtärningvattenett par rejäla nävar champinjoner3 dl turkisk youghurt/ cremé fraichesmör och oljasalt/pepparBryn köttet i en het panna med smör och olja. 1 kg grytbitar, vildsvin
)Först ut är en jättegod gryta gjord på fläskkött, majrova, morot och surkål. Under hösten och vintern de vanligaste produkterna var just rotfrukter, vitkål, oftast surkål och salta gurkor