Förvara surdegsstarten i burk med tättslutande lock i kylen. Surdegsstarten som är lyckad (se ovan) förvaras i kylen och matas en gång i veckan med en tiondel av den mängd som du har
Pyttelite med andra ord)1 tsk surdegsstart (Om du inte har någon, öka jästmängden till 5 g, en tesked)2,5 tsk salt1 msk ekologisk honung, ej flytande5 dl vatten (kallt)1 dl mjölk12 dl ekologiskt (viktigt här, det blir skillnad. 1 tsk surdegsstart
recept på surdegsstart). Gör en fördeg av 1 msk surdegsstart, 100 g vetemjöl, och knappt 100 g vatten 30-35°, som får stå i 12 h, alternativt använd surdegsstart direkt (se sep
GLUTENFRI SURDEGSSTARTER. Jag har på senare tid experimenterat en hel del med glutenfri surdeg. Orsaken till att jag bakar så extremt mycket just nu är delvis för att glutenfri bakning såklart intresserar mig, men det är också frågan om recept som ska komma med i min nya bok (om de blir bra)
Förvara surdegsstarten i rumstemperatur med locket på glänt så att luftens bakterier når smeten. Glöm inte att mata din surdegsstart dagen innan du ska baka med den
1Surdegsstarter5 msk grovt rågmjöl ljummet vatten. 1Surdegsbröd dag 25 dl ljummet vatten 1-2 msk salt ca 2 l vetemjölSurdegsstarter dag 1. Surdegsstarter dag 4. Surdegsstarter dag 5
recept på surdegsstart 120 g (1 dl) surdegsstart*. Blanda alla ingredienser utom salt och kör med degkrokar i 8 minuter, tillsätt salt och kör ytterligare 3 minuter till en fin seg deg (degtemperaturen bör då vara 27-28°)
För att utföra detta fick vi med oss en rågsurdegsstart, rågmjöl, vetemjöl och grahamsmjöl. Surdegsstart 20 g. Blanda mjöl, vatten och surdegsstart väl och låt jäsa i minst 12 timmar i rumstemperatur
Surdegsstartare Dag 1-270 g vatten 70 g vetemjöl (ekologiskt stenmalet mjöl). Surdegsbröd200 g havregryn, mix av skållade flingor 220 g vatten, rumstempererat 200 g surdegsstart 520 g vetemjöl (ekologiskt alt