Att baka med surdeg kräver lite tålamod eftersom det är mycket jästid, men det är det värt. Det som är så bra med en genomskinlig plastlåda , är att man ser hur mycket den har jäst, det är lite spännande tycker jag
Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, sirap, salt och kanel. Det bakas mycket på surdeg nu och fler och fler i min omgivning har startat sin egna surdeg
Häromveckan kommer ett fantastiskt kit med ingredienser till surdegsbröd från KronJäst – och inte bara det utan dessutom ett enastående gott bröd komponerat av bagarlandslaget
Bröden blir höga och luftiga och smakar inte ett dugg jäst. En kollega hade tipsat mig om surdegen som nu finns att köpa och sagt och gjort blev det en burk med färdig surdeg när jag var och handlade
Smula även i jästenoch rör runt jämt och fint. Klicka sedan i surdegen. Att baka dessa godingar är inget svårt alls bara ett litet litet uns tålamod och framförhållning
Det går också lättare att snitta i brödet när det har kalljäst. Nu äntligen har det blivit dags att prova min nya baguetteplåt och premiärbaguetten blev en med vetesurdegoch rostat sesamfröm
Låter kanske svårt för många och lite nördigt för en del men det är väldigt roligt tycker jag så här kommer mitt grundrecept på en rågsurdeg som du med lite omtänksamhet kan ha levande i många år framöver
Lös jästen i vattnet, och rör ner övriga ingredienser så att du får dig en trevlig, lös deg. Jag har för första gången bakat surdeg här hemma och lyckats nåt så otroligt bra, att detta känns som jag kommer göra detta varje lördagshelg, när det vankas brödfrukost
Rågmjöl (ekologiskt)Glasburk (att förvara surdegen i)Degkorgar (för jäsningen)detta är surdegEnsurdeg är en blandning av mjöl och vatten som får stå så länge att den börjar jäsa, vildjäst uppstår och börjar föröka sig