Surdeg och jäst recept

Frö och fruktbröd av surdeg

Frö och fruktbröd av surdeg

Att baka med surdeg kräver lite tålamod eftersom det är mycket jästid, men det är det värt. Det som är så bra med en genomskinlig plastlåda , är att man ser hur mycket den har jäst, det är lite spännande tycker jag
Surdeg på burk och världens bästa mjöl!

Surdeg på burk och världens bästa mjöl!

Bröden blir höga och luftiga och smakar inte ett dugg jäst. En kollega hade tipsat mig om surdegen som nu finns att köpa och sagt och gjort blev det en burk med färdig surdeg när jag var och handlade
Rågbröd med surdeg och massa goda frön

Rågbröd med surdeg och massa goda frön

Det får också tack vare sin komplexa kolhydratstruktur och höga halt av olika syror ett lägre GI-värde än bröd bakade med till exempel jäst
Baguetter med surdeg och sesam

Baguetter med surdeg och sesam

Det går också lättare att snitta i brödet när det har kalljäst. Nu äntligen har det blivit dags att prova min nya baguetteplåt och premiärbaguetten blev en med vetesurdegoch rostat sesamfröm
Surdeg

Surdeg

Låter kanske svårt för många och lite nördigt för en del men det är väldigt roligt tycker jag så här kommer mitt grundrecept på en rågsurdeg som du med lite omtänksamhet kan ha levande i många år framöver
Surdeg: Dinkelbaguetter

Surdeg: Dinkelbaguetter

Täck med duk och låt stå tills de jäst till ca dubbel stl. Ta degens kanter och vik över till motsatt kant
Hemmabakat surdeg!

Hemmabakat surdeg!

Lös jästen i vattnet, och rör ner övriga ingredienser så att du får dig en trevlig, lös deg. Jag har för första gången bakat surdeg här hemma och lyckats nåt så otroligt bra, att detta känns som jag kommer göra detta varje lördagshelg, när det vankas brödfrukost
Surdeg

Surdeg

Rågmjöl (ekologiskt)Glasburk (att förvara surdegen i)Degkorgar (för jäsningen)detta är surdegEnsurdeg är en blandning av mjöl och vatten som får stå så länge att den börjar jäsa, vildjäst uppstår och börjar föröka sig
Surdeg: Tekakor

Surdeg: Tekakor

Dela smöret i bitar och smula jästen. Dessa påminner om dem men jag har försökt öka på mängden fiber genom att både använda havregryn och havremjölk