Surdeg mjölk recept

Surdeg: Tekakor

Surdeg: Tekakor

Dessa påminner om dem men jag har försökt öka på mängden fiber genom att både använda havregryn och havremjölk
Surdegens historia.

Surdegens historia.

Det är stärkelsen i mjölet som förvandlas till socker vilket senare övergår i mjölk och ättiksyra. Surdegsbrödet har uråldriga anor
Lucka 12. Lussebullar med surdeg och kesella

Lucka 12. Lussebullar med surdeg och kesella

Vispa samman ägg med mjölk och pensla bullarna med blandningen. Då hade jag också bara jäst så med årets vetesurdeg blev det en trestegsversion - försurdeg, fördeg och deg
Davids kanelbullar med surdeg

Davids kanelbullar med surdeg

500 g mjölk. 150 g ljus surdeg. 1Deg500 g mjölk 1100 g vetemjöl special 200 g socker 200 g smör (rumstempererat) 30 g jäst 20 g malen kardemumma 10 g salt 50 g ljus surdeg
Kardemummabullar på surdeg

Kardemummabullar på surdeg

Precis när du tagit ut bullarna ur ugnen penslar du dem med kall mjölk och strör över lite av kardemummasockret
Sirapslimpa med surdeg

Sirapslimpa med surdeg

Ljumma på mjölk och gräddblandningen. Ni som följer bloggen har nog insett att jag blivit lite tokig i surdeg, eller rättare sagt i bröd bakad med bra råvaror
Gör egen kefir av mjölk eller vatten

Gör egen kefir av mjölk eller vatten

Kom ihåg att man kan ha flera olika kulturer (kefir, surdeg, kombucha och så vidare) i samma rum så länge det är minst en meter mellan de olika kulturerna
Riktigt goda frallor – utan vete, mjölk, soja och ägg

Riktigt goda frallor – utan vete, mjölk, soja och ägg

Värm vattnet och rismjölken till fingertemperatur. Och mitt i alltihop dog min surdeg som levt troget i nästan 2 år. 1 dl rismjölk från Carlshamn. 50 g rumsvarmt mjölkfritt margarin. 1 dl rismjölk från Carlshamn. 50 g rumsvarmt mjölkfritt margarin
Bovetefrallor på surdeg

Bovetefrallor på surdeg

Rismjölk tål de flesta. Lös upp jästen och mjölk/mjölkersättning och vatten med en visp. 275 g av den mjölk/mjölkersättning du tål. 125 g surdeg (Klicka här för tips). 150 g rumsvarmt mjölkfritt margarin. Blanda fördegen, den ljusa mjölmixen och surdegen på låg växel i 5 minuter. Klicka sedan i det rumsvarma mjölkfria margarinet och kör 7 minuter till på låg växel. 125 g surdeg (Klicka här för tips). 150 g rumsvarmt mjölkfritt margarin
Kanelbullar med surdeg

Kanelbullar med surdeg

Blanda mjöl, mjölk, socker, ägg, salt, kardemumma och surdeg i en bunke. Mjölk. aktiv flytande surdeg. Låt stå 30 min
Vallmoformbröd med surdeg

Vallmoformbröd med surdeg

Blanda surdeg och vätska i en degbunke, smula ner jästen och rör till jäst löst upp sig. 1 dl rågsurdeg / 20 g jäst / 2,5 dl ljummet vatten / 2,5 dl kall mjölk (3%) / 0,5 dl rapsolja / 1 msk honung / 1,5 msk flingsalt / 2 dl durumvetemjöl / 10-11 dl vetemjöl. Smaklig spis ♥ 1 dl rågsurdeg / 20 g jäst / 2,5 dl ljummet vatten / 2,5 dl kall mjölk (3%) / 0,5 dl rapsolja / 1 msk honung / 1,5 msk flingsalt / 2 dl durumvetemjöl
Kardemummabullar bakade på surdeg

Kardemummabullar bakade på surdeg

Tillsätt mjölk, ägg och surdeg i urgröpningen och knåda till en slät deg. Socker och surdeg brukar inte vara någon höjdare då sockret gärna "äter upp" effekten av surdeg, men tänkte att jag ändå skulle ge mig på att baka kanelbullar efter Sébastien Boudets recept
Hamburgerbröd på surdeg

Hamburgerbröd på surdeg

Har man ingen egen surdeg ståendes hemma och puttrar så finns det att köpa färdiga surdegar i påse i din mataffär, väldigt smidigt om man har svårt att hålla en egen vid liv
Kalljäst utflyktsbröd med surdeg

Kalljäst utflyktsbröd med surdeg

Pensla sedan bröden med ljummen mjölk, yoghurt eller liknande, och strö över solrosfrön, kruskakli eller något annat gott
Torrt med gott – Råghalva med surdeg

Torrt med gott – Råghalva med surdeg

Jag rekommenderar smör och ost som tillbehör och varför inte ett glas mjölk. Nu har jag hittat och provat ett recept som dessutom är ganska olikt alla mina tidigare rågsurdegsbrödrecept

Konsten att baka med surdeg

Detta för att surdegen innehåller mjölksyrebakterien Lactobacillus, som bildar både mjölk -och ättiksyra som främjar matsmältningen, och ger brödet samma hälsoskapande effekt som bland annat yoghurt
Kanelsnäckor med surdeg

Kanelsnäckor med surdeg

Ingredienser Fördeg 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Fullkornsvete, färsk 500 g (ca 5 dl) fingervarm mjölk (eller vatten) 480 g (ca 8 dl) vetemjöl Deg 200 g rumstempererat smör 200 g(ca 2 dl) socker 6 g (ca 2 tsk) kardemumma 9 g (ca 1,5 tsk) salt 420-480 g (ca 7-8 dl) vetemjöl Fyllning 100g rumstempererat smör 100 g (ca 1 dl) socker 12 g (ca 2 msk) kanel Pensling 1 ägg Garnering pärlsocker1 Värm mjölken (eller vattnet) fingervarm, 37°C, och blanda därefter fördegen och låt stå i 20-30 min
Hamburgerbröd eller korvbröd på surdeg

Hamburgerbröd eller korvbröd på surdeg

5 dl mjölk (så fet så möjligt) 750 g vetemjöl 20 g havssalt 50 g honung 1 ägg 100-200 g surdeg (friskt och bubblande) 10 g jäst (kan utesluta om man vill jäsa brödet bara på surdeg