Surdeg limpa recept

Surdeg limpa

Surdeg limpa

1/2 pk jäst1, 3 L vatten 50 g mjukt smör 1 tsk salt 1 msk sirap 2 tsk brödkrydda 1 1/2 dl surdegs grund. 1 1/2 dl surdeg
Lite grövre limpa med surdeg

Lite grövre limpa med surdeg

Den här limpan är mjuk och saftig med en lätt surdegssmak och lagom mycket tuggmotstånd. Ha i surdegen och rör om ordentligt
Grova limpor med frön

Grova limpor med frön

Gillar ju som ni märker bröd med frön och nötter, brukar göra frallor av denna deg, men för att göra det lite enklare för mig så gräddade jag dom i två avlånga bakformar denna gång, ökade bara mängden vatten med 50 gram, blev ett mycket gott bröd, krävs ju att man har en hel del surdeg klar. 500 gram vatten250 gram rågsurdeg10 gram jäst650 gram vetemjöl special fullkorn125 gram grovt rågmjöl15 gram brödsirap, jag tog dock mörk sirap20 gram havssalt50 gram pumpafrön50 gram linfrö50 gram solroskärnorpumpafrön eller havregryn till garneringGör så här Blanda samtliga ingredienser utom saltet och arbeta i hushållsmaskin i 10 minuter. 250 gram rågsurdeg
Fyra limpor på en påse mjöl

Fyra limpor på en påse mjöl

I detta recept som jag hittade på mjölpåsen används Lantbrödsmjöl 4 Sädesslag som är en mix av vete, råg och korn med lite surdeg och skållning i en och samma påse
Surdeg på burk

Surdeg på burk

Den ena limpan blev väldigt rund och fin, men den andra flöt ut och blev väldigt platt under jäsningen
Surdeg med rostad sesamfrön

Surdeg med rostad sesamfrön

Svårare än så var det inte, planera lite innan bara så får du fantastiskt gott surdegsbröd som du sent ska glömma
Surdegens vår

Surdegens vår

Därefter delades degen i två delar, varav den ena formades till en limpa och lades i en jäskorg och den andra delen formades till en ny boll och placerades i en övertäckt skål
Surdeg på burk, ganska okey faktiskt :-)

Surdeg på burk, ganska okey faktiskt :-)

Antingen kan du dra ut en degbit och snurra den till en avlång limpa/baguett eller rundar du bara till degklumpen och lägger skarven nedåt på plåten
Danska limpor, ett grovt koncept.

Danska limpor, ett grovt koncept.

Den första danska limpan jag bakade kommer från boken "Bröd från brunkebergs bageri" och heter Brunkans danska, den är trevligt men dock betydligt sötare än mina
Surdegens historia.

Surdegens historia.

Surdegsbrödet har uråldriga anor. Våra surdegsbröd har självklart en annan annorkunda smak och konsistens
Surdegarnas fortsatta öde

Surdegarnas fortsatta öde

Här kommer bildbevis på att det faktiskt blev limpor av surdegarna Fredriksson och Stefan.   Efter att ha blivit av med min surdegs-oskuld till de här båda herrarna kan jag konstatera att det hela tar lång tid, att man får tugga brödet ganska mycket, samt att man känner sig väldigt nöjd med sig själv när brödet är klart
Dansk limpa 2.0

Dansk limpa 2.0

Dansk limpa 2. 300g aktiv surdeg, råg eller vete. 300g aktiv surdeg, råg eller vete. Smakrikt, saftigt, nyttigt, lättbakat
Limpor med arom

Limpor med arom

Börja med surdegen genom att röra ut jästen i det ljumma vattnet (37°). Mät upp 1 1/2 dl surdeg och blanda med jästlösningen och Fiberhusk. 5 dl av surdegen
Levainbröd på surdeg

Levainbröd på surdeg

Detta ger limpan en hård härlig skorpa. Rågsurdegsgrund. Nu borde surdegen ha börjat bubbla lite och lukta lite
Grovt bröd med surdeg

Grovt bröd med surdeg

Forma till en limpa. Linda in limpan i en bakduk och låt svalna. 2 dl surdeg av råg. Blanda kross, frön, kärnor och vatten i en kastrull
Glutenfri Dansk Surdeg

Glutenfri Dansk Surdeg

Det godaste glutenfria brödet som finns att köpa i butik är enligt mig dansk surdeg från Friends of Adam
Danskt rågbröd med surdeg

Danskt rågbröd med surdeg

Det här danska rågbrödet med surdeg är ett saftigt bröd med mycket tuggmotstånd. Jag var lite orolig över om brödet skulle bli bra eller inte, eftersom det är ett ganska tungt bröd som endast innehåller surdeg som jäsmedel, men det blev förvånansvärt bra