Gillar ju som ni märker bröd med frön och nötter, brukar göra frallor av denna deg, men för att göra det lite enklare för mig så gräddade jag dom i två avlånga bakformar denna gång, ökade bara mängden vatten med 50 gram, blev ett mycket gott bröd, krävs ju att man har en hel del surdeg klar. 500 gram vatten250 gram rågsurdeg10 gram jäst650 gram vetemjöl special fullkorn125 gram grovt rågmjöl15 gram brödsirap, jag tog dock mörk sirap20 gram havssalt50 gram pumpafrön50 gram linfrö50 gram solroskärnorpumpafrön eller havregryn till garneringGör så här Blanda samtliga ingredienser utom saltet och arbeta i hushållsmaskin i 10 minuter. 250 gram rågsurdeg
I detta recept som jag hittade på mjölpåsen används Lantbrödsmjöl 4 Sädesslag som är en mix av vete, råg och korn med lite surdeg och skållning i en och samma påse
Häromveckan kommer ett fantastiskt kit med ingredienser till surdegsbröd från KronJäst – och inte bara det utan dessutom ett enastående gott bröd komponerat av bagarlandslaget
Därefter delades degen i två delar, varav den ena formades till en limpa och lades i en jäskorg och den andra delen formades till en ny boll och placerades i en övertäckt skål
Den första danska limpan jag bakade kommer från boken "Bröd från brunkebergs bageri" och heter Brunkans danska, den är trevligt men dock betydligt sötare än mina
Här kommer bildbevis på att det faktiskt blev limpor av surdegarna Fredriksson och Stefan. Efter att ha blivit av med min surdegs-oskuld till de här båda herrarna kan jag konstatera att det hela tar lång tid, att man får tugga brödet ganska mycket, samt att man känner sig väldigt nöjd med sig själv när brödet är klart
Börja med surdegen genom att röra ut jästen i det ljumma vattnet (37°). Mät upp 1 1/2 dl surdeg och blanda med jästlösningen och Fiberhusk. 5 dl av surdegen
Det här danska rågbrödet med surdeg är ett saftigt bröd med mycket tuggmotstånd. Jag var lite orolig över om brödet skulle bli bra eller inte, eftersom det är ett ganska tungt bröd som endast innehåller surdeg som jäsmedel, men det blev förvånansvärt bra