Surdeg julmust recept

Hemgjord julmust, receptet!

Hemgjord julmust, receptet!

Där blandar man vatten, råsocker och finriven ingefära som likt en surdeg får stå i rumstemperatur och börja fermentera medan man matar den med med socker och ingefära
Surdegsvörtlimpa

Surdegsvörtlimpa

Smula ner jästen i en degbunke eller assistent, rör ut den tillsammans med lite av degspadet, häll på resten av spadet samt surdegen, de hackade pomeransskalen, sirap, övriga kryddor och de avrunna russinen
Vörtlevain, osötat

Vörtlevain, osötat

Brödet innehåller ingen sirap, då det inte kan jäsa ordentligt med hjälp av surdegen och den lilla mängden jäst
När man bakar vörtbröd!

När man bakar vörtbröd!

Jag bakade mitt vörtbröd med surdeg och några gram ekologisk jäst, men bara jäst går såklart också bra

Vörtbröd med surdeg

Såklart går det bra att baka vörtbröd på surdeg, det blir fantastiskt gott. Brödet gjordes med autolys och surdeg användes som enda jäsmedlet
Julens godaste vörtbröd!

Julens godaste vörtbröd!

För ett tag sen fick jag ett nytt ryck att sätta surdeg, så jag satte både en råg och en vetesurdeg. Blanda den kylskåpskalla julmusten med portern och låt det svalna till
Gammeldags danskt rågbröd

Gammeldags danskt rågbröd

Rör ihop salt, surdeg och honung och jämna med lite av vattnet. Hur länge beror på hur aktiv surdegen är, men det ska se livligt ut, lätt bubbligt och jäst
Vörtbröd

Vörtbröd

Recept för två stora och jättegoda vörtbröd av surdeg. Blanda vatten, julmust och vörtmix. Surdegen från ovan
Småvört!

Småvört!

Smält smöret på lågvärme, tillsätt russinen och pomeransen och blanda i sist julmust, porter, sirap. 2dl julmust3dl porter50g jäst2dl brödsirap60g smör1½tsk mald pomerans2dl sultanrussin (kan uteslutas)2tsk havsalt165g/3dl grovt rågmjöl (ekologiskt)780g/13dl vetemjöl eller lantvetemjöl (ekologiskt). 2dl julmust
Vörtbröd

Vörtbröd

Det blev ett bröd utan surdeg men med både fördeg och skållning. Jag använde svagdricka som degspad men det går lika bra med mörkt öl eller julmust
Julbröd 2011

Julbröd 2011

Russin och alla kryddor blandas ihop med julmust och surdegsgrunden i en skål. Blanda surdegen från gårdagen med vattnet, kaffet och ölet i en degblandare
Julvört med äpple och valnötter

Julvört med äpple och valnötter

Börja med att göra en lightversion av en surdeg och en skållning. Blanda ordentligt med degkrokar och blanda ner surdegen och skållningen
Ni får en tjuvkik...

Ni får en tjuvkik...

(Den motverkar surdegen och sånt vill vi ju inte veta av. Blanda den kylskåpskalla julmusten med portern och låt det svalna till rumstemperatur
Onsdag

Onsdag

Julens vörtlimpa med surdeg. Blanda den kylskåpskalla julmusten med portern och låt det svalna till rumstemperatur

Old School-rågbröd

Det här är ett råbröd gjort på surdeg, men utan frön och kryddning, gjort på enbart råg. Rör ihop salt, surdeg och honung och jämna med lite av vattnet