250 gram rågsurdeg. 125 gram grovt rågmjöl. 250 gram rågsurdeg. 125 gram grovt rågmjöl. Härligt mättande rågfrallor som man kan jäsa i kylen under natten för att få nybakade frallor till frukost, min absoluta favorit när det gäller frallor
Ugn 250°. Häll nästan allt mjölet (spara ca ½ dl till utbakningen) i köksmaskinens bunke tillsammans med smör i klickar, kallt vatten, kryddor, brödsirap
Gillar ju som ni märker bröd med frön och nötter, brukar göra frallor av denna deg, men för att göra det lite enklare för mig så gräddade jag dom i två avlånga bakformar denna gång, ökade bara mängden vatten med 50 gram, blev ett mycket gott bröd, krävs ju att man har en hel del surdeg klar. 500 gram vatten250 gram rågsurdeg10 gram jäst650 gram vetemjöl special fullkorn125 gram grovt rågmjöl15 gram brödsirap, jag tog dock mörk sirap20 gram havssalt50 gram pumpafrön50 gram linfrö50 gram solroskärnorpumpafrön eller havregryn till garneringGör så här Blanda samtliga ingredienser utom saltet och arbeta i hushållsmaskin i 10 minuter. 250 gram rågsurdeg. 125 gram grovt rågmjöl
Förra veckan satte jag en surdeg från grunden. onde degen gör jag nu surdegen. Dag 1 blanda ihop 1 dl grovt rågmjöl med 1 dl vatten i en större bunke. 1 l grovt rågmjöl. Nu är surdegen klar och jag delade upp den i 10 delar (ca 1½dl) och lägger i 9 burkar och fryser in. 1½ dl av surdegen (1 sats). 13 dl grovt rågmjöl. 1 l grovt rågmjöl. 1½ dl av surdegen (1 sats). 13 dl grovt rågmjöl
Surdegen, blötläggningen och frukten från igår kväll. 60 g rågsurdegsgrund. 60 g rågsurdegsgrund. Ett riktigt gott grövre bröd med lite frukt och nötter i
1 1/2 dl surdeg3 1/2 dl vatten5 dl dinkelmjöl fullkornRör ihop i en bunke, täck med plast och låt det stå minst 5 timmar. fördegen4 dl vatten5 dl dinkelmjöl fullkorn2 msk honung1 dl linfrö5 1/2 dl vetemjöl special1 msk saltRör ihop alla ingredienserna utom salt och kör ca 10 minuter i assistent(har du ingen assistent så får du träna armmusklerna minst en kvart)Tillsätt salt och kör ytterligare 2 minuterOlja två avlånga formar och fördela degen i dessa(blöt händerna med vatten så går det lätt att fördela och trycka ut den)Låt jäsa under bakduk i minst 2 timmarSätt ugnen på 250 graderNär ugnen är riktigt varm, sätt in bröden och sänk temperaturen till 200 grader Grädda bröden i ca 30 minuterJag tar alltid temperaturen på brödet, det ska ha en innetemp på 98 grader när det är färdigtLåt svalna under bakduk 1 1/2 dl surdeg