Surdeg grovt recept

Grova rågfrallor med surdeg

Grova rågfrallor med surdeg

250 gram rågsurdeg. 125 gram grovt rågmjöl. 250 gram rågsurdeg. 125 gram grovt rågmjöl. Härligt mättande rågfrallor som man kan jäsa i kylen under natten för att få nybakade frallor till frukost, min absoluta favorit när det gäller frallor
Grovt bröd med surdeg

Grovt bröd med surdeg

2 dl surdeg av råg. Blanda kross, frön, kärnor och vatten i en kastrull. Koka upp och ställ åt sidan tills blandningen svalnat till ca 35º
SURDEG

SURDEG

• Fint mjöl ger bättre jäsning än grovt. Det är dessutom många som frågat mig om det här med surdegsbakning & det är jätteroligt
Grova kalljästa bullar

Grova kalljästa bullar

Ugn 250°. Häll nästan allt mjölet (spara ca ½ dl till utbakningen) i köksmaskinens bunke tillsammans med smör i klickar, kallt vatten, kryddor, brödsirap
Surdeg

Surdeg

Idag har jag gjort surdeg. Jag tänkte baka ett rågbröd med min surdeg, recept och bilder kommer på torsdag
Grova limpor med frön

Grova limpor med frön

Gillar ju som ni märker bröd med frön och nötter, brukar göra frallor av denna deg, men för att göra det lite enklare för mig så gräddade jag dom i två avlånga bakformar denna gång, ökade bara mängden vatten med 50 gram, blev ett mycket gott bröd, krävs ju att man har en hel del surdeg klar. 500 gram vatten250 gram rågsurdeg10 gram jäst650 gram vetemjöl special fullkorn125 gram grovt rågmjöl15 gram brödsirap, jag tog dock mörk sirap20 gram havssalt50 gram pumpafrön50 gram linfrö50 gram solroskärnorpumpafrön eller havregryn till garneringGör så här Blanda samtliga ingredienser utom saltet och arbeta i hushållsmaskin i 10 minuter. 250 gram rågsurdeg. 125 gram grovt rågmjöl
Grovt surdegsbröd med mängder av russin och frön

Grovt surdegsbröd med mängder av russin och frön

- En av oändliga anledningar till att älska surdegsbröd. 1 dl surdegsgrund3 dl rågmjöl3 dl ljummet vattenAtt göra. Surdegen från gårdagen2 dl vetemjöl, helst special2,5 dl grovt rågmjöl5,5 dl fint rågmjöl1,5 dl solrosfrön1,4 dl russin2,5 tsk salt2 dl filmjölk1 dl ljummet vattenAtt göra. 1 dl surdegsgrund. 2,5 dl grovt rågmjöl
SURDEG & BRÖD

SURDEG & BRÖD

Förra veckan satte jag en surdeg från grunden. onde degen gör jag nu surdegen. Dag 1 blanda ihop 1 dl grovt rågmjöl med 1 dl vatten i en större bunke. 1 l grovt rågmjöl. Nu är surdegen klar och jag delade upp den i 10 delar (ca 1½dl) och lägger i 9 burkar och fryser in. 1½ dl av surdegen (1 sats). 13 dl grovt rågmjöl. 1 l grovt rågmjöl. 1½ dl av surdegen (1 sats). 13 dl grovt rågmjöl
Henriks grova danska rågbröd

Henriks grova danska rågbröd

Blanda surdeg, vatten, rågkärnor, rågmjöl, vetemjöl och salt i degbunken till köksmaskinen. 8 dl grovt rågmjöl. 9 dl grovt rågmjöl
Grovt och fruktigt surdegsbröd

Grovt och fruktigt surdegsbröd

Surdegen, blötläggningen och frukten  från igår kväll. 60 g rågsurdegsgrund. 60 g rågsurdegsgrund. Ett riktigt gott grövre bröd med lite frukt och nötter i
Grovt surdegsbröd

Grovt surdegsbröd

Sedan i med sirap, surdeg samt jästen som är utblandad i 2 dl ljummet vatten. 1,2 l surdeg. Blanda mjölsorterna och kornkross i ett större degkärl
Grova tekakor

Grova tekakor

Bröd är så fantastiskt, hur man kan med hjälp av surdeg och eller jäst skapa någonting så gott med bara händer
Grovt surdegsbröd på råg

Grovt surdegsbröd på råg

Jag bokstavligen älskar surdegsbröd, och jag älskar smaken av råg. Vad kan då bli mer passande än ett surdegsbröd på idel rågmjöl
Grova dinkelbröd

Grova dinkelbröd

1 1/2 dl surdeg3 1/2 dl vatten5 dl dinkelmjöl fullkornRör ihop i en bunke, täck med plast och låt det stå minst 5 timmar.  fördegen4 dl vatten5 dl dinkelmjöl fullkorn2 msk honung1 dl linfrö5 1/2 dl vetemjöl special1 msk saltRör ihop alla ingredienserna utom salt och kör ca 10 minuter i assistent(har du ingen assistent så får du träna armmusklerna minst en kvart)Tillsätt salt och kör ytterligare 2 minuterOlja två avlånga formar och fördela degen i dessa(blöt händerna med vatten så går det lätt att fördela och trycka ut den)Låt jäsa under bakduk i minst 2 timmarSätt ugnen på 250 graderNär ugnen är riktigt varm, sätt in bröden och sänk temperaturen till 200 grader Grädda bröden i ca 30 minuterJag tar alltid temperaturen på brödet, det ska ha en innetemp på 98 grader när det är färdigtLåt svalna under bakduk 1 1/2 dl surdeg
Surdeg med rostade fröer

Surdeg med rostade fröer

Att baka surdegsbröd har blivit en del av mitt liv, jag älskar den där lilla burken som står i min kyl
Surdeg med rostad sesamfrön

Surdeg med rostad sesamfrön

Svårare än så var det inte, planera lite innan bara så får du fantastiskt gott surdegsbröd som du sent ska glömma