Surdegsbröd kan med fördel ätas av personer som äter mycket fytinsyrarika livsmedel , dvs mûsli, havregryn, knäckebröd, rågmjöl, grahamsmjöl samt ärtor ärtor och bönor
Rör ut jästen och surdegen i det kalla vattnet, tillsätt oljan. Ett väldigt lättbakat bröd dessutom, såvida du har en surdegsgrund att tillgå vill säga
25 g rågsurdeg grund. 250 g grahamsmjöl/fullkornsvete. Dag 1. Fördeg. Blanda ingredienserna väl och låt stå i rumstemperatur över natten i skål täckt med lock eller folie
För er som har surdeg, blir detta brödet ännu nyttigare. Proteinrikt bröd7 dl vatten5 dl gryn blandat med rågkross (jag tog 2 dl råggryn, 2 dl havregryn och 1 dl rågkross)(koka upp detta och låt stå i 30-60 min)1,5 dl vatten250 g kvarg50 g jäst2,5 dl bakpro (bak protein)2 dl havrekli3 dl grahamsmjöl4 dl dinkelmjöl1/2 - 1 dl surdeg (inte ett måste)2 dl rågsikt2 dl solrosfrön1 dl linfrön1 dl pumpafrön2 tsk saltBlanda allt och knåda i 10 min, Degen ska vara väldigt kladdig men inte rinnig. 3 dl grahamsmjöl. 1/2 - 1 dl surdeg
Det är få saker i brödväg som är godare än ett riktigt färskt och gott surdegsbröd. Det tar (som alla surdegsbröd) några dagar att göra, men sätt igång surdegen ikväll så är det förhoppningsvis bak-klart till helgen
Jag blandade både grahamsmjöl och durum och vetemjöl i mina bröd super gott. 250 g fördeg av rågsurdeg. Tillsätt cirka 1 deciliter av en surdegsgrund. 250 g fördeg av rågsurdeg