Surdeg grahamsmjöl recept

Surdeg på burk

Surdeg på burk

Oftast tar jag det mjöl jag har hemma och igår blev det en väldigt simpelt bröd på vetemjöl och grahamsmjöl
Surdegens historia.

Surdegens historia.

Surdegsbröd kan med fördel ätas av personer som äter mycket fytinsyrarika livsmedel , dvs mûsli, havregryn, knäckebröd, rågmjöl, grahamsmjöl samt ärtor ärtor och bönor
Frukostfrallor med surdeg

Frukostfrallor med surdeg

Rör ut jästen och surdegen i vattnet och tillsätt detta tillsammans med sirap och olja.   600 gram vetemjöl special fullkorn150 gram grahamsmjöl50 gram fint rågmjöl50 gram grovt rågmjöl30 gram linfrön50 gram solrosfrön50 gram pumpafrön20 gram salt35 gram jäst500 gram (5 dl) vatten150 gram Rågsurdegsgrund100 gram mörk sirap50 gram  olja, tex solrosoljaGarnering. 150 gram grahamsmjöl
Kalljäst utflyktsbröd med surdeg

Kalljäst utflyktsbröd med surdeg

Rör ut jästen och surdegen i det kalla vattnet, tillsätt oljan. Ett väldigt lättbakat bröd dessutom, såvida du har en surdegsgrund att tillgå vill säga

Nytt liv i surdegen

Rör i surdegen och grahamsmjölet. Jag matar den, alltså rör i nytt vatten och grahamsmjöl, ungefär en gång i veckan
Fullkorsbröd på surdeg

Fullkorsbröd på surdeg

25 g rågsurdeg grund. 250 g grahamsmjöl/fullkornsvete. Dag 1. Fördeg. Blanda ingredienserna väl och låt stå i rumstemperatur över natten i skål täckt med lock eller folie
Brödkakor

Brödkakor

Kommer bli en del brödbak under veckan för att fylla på frysen, får se till att färska upp surdegarna lite
"espresso house" scones

"espresso house" scones

4 dl vetemjöl1 dl grahamsmjöl2 1/2 dl havregryn2 tsk bakpulver1/2 dl råsocker1/2 tsk havssalt100 g smör2 dl mjölk1 äggSätt ugnen på 250 grader. 1 dl grahamsmjöl
Proteinrikt bröd

Proteinrikt bröd

För er som har surdeg, blir detta brödet ännu nyttigare. Proteinrikt bröd7 dl vatten5 dl gryn blandat med rågkross (jag tog 2 dl råggryn, 2 dl havregryn och 1 dl rågkross)(koka upp detta och låt stå i 30-60 min)1,5 dl vatten250 g kvarg50 g jäst2,5 dl bakpro (bak protein)2 dl havrekli3 dl grahamsmjöl4 dl dinkelmjöl1/2 - 1 dl surdeg (inte ett måste)2 dl rågsikt2 dl solrosfrön1 dl linfrön1 dl pumpafrön2 tsk saltBlanda allt och knåda i 10 min, Degen ska vara väldigt kladdig men inte rinnig. 3 dl grahamsmjöl. 1/2 - 1 dl surdeg
Surdegsbröd med sesam- och linfrön

Surdegsbröd med sesam- och linfrön

Det är få saker i brödväg som är godare än ett riktigt färskt och gott surdegsbröd. Det tar (som alla surdegsbröd) några dagar att göra, men sätt igång surdegen ikväll så är det förhoppningsvis bak-klart till helgen
Surdegsbaguetter

Surdegsbaguetter

Då har jag testat att baka något gott med vetesurdegen som jag lagt. Receptet nedan är från Martin Johanssons bok ”Surdegsbröd
Ljusa dinkelbröd

Ljusa dinkelbröd

Så jag matar surdeg, bakar, begår misstag - men dottern äter glatt. Det är häftigt med jäskraften i surdeg
Mitt kära bröd

Mitt kära bröd

5 dl rågkross1 dl havregryn1/2 liter vatten2 1/2 dl vatten1 msk smör50 g jäst2 msk mörk sirap2 dl solrosfrön1 dl linfrön1 dl rågmjöl3 dl grahamsmjöl2 dl rågsikt1 dl vetemjöl2 tsk saltKoka kross, havregryn och 1/2 liter vatten. 3 dl grahamsmjöl
Surdegsbröd på trekorn

Surdegsbröd på trekorn

2 ½ dl surdeg. 4 dl grahamsmjöl. Kvällen dag 1. Lös upp jästen i lite vatten. Tillsätt. övriga ingredienser, sist vetemjölet
Falafel, tortilla bröd och frukostbröd

Falafel, tortilla bröd och frukostbröd

Ett bröd från boken " Bröd från brunkebergs bageri" Ett litet sötare surdegsbröd. Ett gott bröd men jag gillar fortfarande osötade surdegsbröd bättre
Surdegsbröd på Äppeljuice och rivet äpple.

Surdegsbröd på Äppeljuice och rivet äpple.

Jag blandade både grahamsmjöl och durum och vetemjöl i mina bröd super gott. 250 g fördeg av rågsurdeg. Tillsätt cirka 1 deciliter av en surdegsgrund. 250 g fördeg av rågsurdeg
SURDEGSBRÖD HELT ENKELT

SURDEGSBRÖD HELT ENKELT

Här kommer ett bra grundrecept att följa för er som vill prova att baka med surdeg. MARLÉNE's SURDEGSBRÖD