Surdeg av vetemjöl recept

Ljus surdeg av vetemjöl

Ljus surdeg av vetemjöl

En frisk, syrlig doft ska kännas när du luktar på surdegen. Surdegen är klar. Mata surdegen med ny näring i form av mjöl och vatten varje vecka enligt dag 4
Småfralla av surdeg

Småfralla av surdeg

Jag gjorde en levaindeg från boken "Surdegsbröd" av Martin "Pain de Martin" Johansson. Det är ganska mycket krångel och pyssel med surdegsbröd, men jag lovar att det är värt besväret
Bröd av surdeg

Bröd av surdeg

Strö ner lite vetemjöl i botten på grytan och häll i degen. ca 13 dl vetemjöl. Rör ihop jäst, vatten, filmjölk, salt och 5 dl vetemjöl. Rör ner ca 5 dl vetemjöl igen och låt jäsa mellan 4-8 timmar igen. Ta av locket och sänk värmen till 225 c. ca 13 dl vetemjöl. ca 5 dl vetemjöl
Frö och fruktbröd av surdeg

Frö och fruktbröd av surdeg

Ett mycket gott surdegsbröd, med både frukt och rostade frön. Arbeta degen en stund och tillsätt resten av mjölet
SURDEG

SURDEG

En surdeg består enbart av vatten & mjöl. Det är dessutom många som frågat mig om det här med surdegsbakning & det är jätteroligt
Surdeg i repris - rågbröd med kummin

Surdeg i repris - rågbröd med kummin

Det andra antagligen där närmare toppen av parabeln. Surdegen bubblade dock mycket mera den här gången och jag missade rejält (= somnade på soffan) med jästiderna
Surdeg: Dinkelbaguetter

Surdeg: Dinkelbaguetter

Stjälp upp degen försiktigt på mjölat bakbord och skär med hjälp av degspede långa baugettformade rimpor
Hemmabakat surdeg!

Hemmabakat surdeg!

Det bäst av allt var att det var så enkelt. Jag har för första gången bakat surdeg här hemma och lyckats nåt så otroligt bra, att detta känns som jag kommer göra detta varje lördagshelg, när det vankas brödfrukost
Premiärbakning av knäckebröd

Premiärbakning av knäckebröd

Surdegen är nog fortfarande lite sur på mig. Slutligen delades degen i tre lika stora delar som kavlades ut så tunt som möjligt på väl mjölat bord
Surdeg

Surdeg

Rågmjöl (ekologiskt)Glasburk (att förvara surdegen i)Degkorgar (för jäsningen)detta är surdegEnsurdeg är en blandning av mjöl och vatten som får stå så länge att den börjar jäsa, vildjäst uppstår och börjar föröka sig
Surdegar

Surdegar

Det finns mängder av olika recept på hur man startar en surdeg. Jag har valt att dela med mig av ett receptet som jag själv testat och tycker fungerar bra
Surdeg: Tekakor

Surdeg: Tekakor

Jag har minne från då jag var liten av min mammas tekakor som var otroligt goda. Dessa påminner om dem men jag har försökt öka på mängden fiber genom att både använda havregryn och havremjölk
SURDEG & BRÖD

SURDEG & BRÖD

Av den sista degen gör jag en ny sats deg. Förra veckan satte jag en surdeg från grunden. onde degen gör jag nu surdegen
Ljusa surdegs baguetter

Ljusa surdegs baguetter

Smula jästen och lös ut den med surdegen och vattnet. Skär ut 6 avlånga bitar av degen. 1 dl rågsurdeg. 14-15 dl vetemjöl
Surdeg på burk

Surdeg på burk

Idag blir det en annan typ av bakning, något sött till eftermiddagsfikat med svärföräldrarna. Oftast tar jag det mjöl jag har hemma och igår blev det en väldigt simpelt bröd på vetemjöl och grahamsmjöl