En frisk, syrlig doft ska kännas när du luktar på surdegen. Surdegen är klar. Mata surdegen med ny näring i form av mjöl och vatten varje vecka enligt dag 4
Jag gjorde en levaindeg från boken "Surdegsbröd" av Martin "Pain de Martin" Johansson. Det är ganska mycket krångel och pyssel med surdegsbröd, men jag lovar att det är värt besväret
Strö ner lite vetemjöl i botten på grytan och häll i degen. ca 13 dl vetemjöl. Rör ihop jäst, vatten, filmjölk, salt och 5 dl vetemjöl. Rör ner ca 5 dl vetemjöl igen och låt jäsa mellan 4-8 timmar igen. Ta av locket och sänk värmen till 225 c. ca 13 dl vetemjöl. ca 5 dl vetemjöl
Det andra antagligen där närmare toppen av parabeln. Surdegen bubblade dock mycket mera den här gången och jag missade rejält (= somnade på soffan) med jästiderna
Det bäst av allt var att det var så enkelt. Jag har för första gången bakat surdeg här hemma och lyckats nåt så otroligt bra, att detta känns som jag kommer göra detta varje lördagshelg, när det vankas brödfrukost
Rågmjöl (ekologiskt)Glasburk (att förvara surdegen i)Degkorgar (för jäsningen)detta är surdegEnsurdeg är en blandning av mjöl och vatten som får stå så länge att den börjar jäsa, vildjäst uppstår och börjar föröka sig
Det finns mängder av olika recept på hur man startar en surdeg. Jag har valt att dela med mig av ett receptet som jag själv testat och tycker fungerar bra
Jag har minne från då jag var liten av min mammas tekakor som var otroligt goda. Dessa påminner om dem men jag har försökt öka på mängden fiber genom att både använda havregryn och havremjölk
Idag blir det en annan typ av bakning, något sött till eftermiddagsfikat med svärföräldrarna. Oftast tar jag det mjöl jag har hemma och igår blev det en väldigt simpelt bröd på vetemjöl och grahamsmjöl