700 g filmjölk 300 g mörk sirap 100 g surdegsstart (av vete, mata upp surdegen med dagen innan så den är aktiv och bubblig) 2 tsk brödkrydda, finmalen (anis, fänkålsfrö, kummin) 250 g vetemjöl 450 g kornmjöl, finmalet 15 g salt
Knäcket går fint att smaksätta med exempelvis kummin, fänkålsfrö, anis eller rosmarin. Nu lanserar Risenta en Surdegsknäckemix som kompletterar den populära Fröknäckemixen
Blanda surdeg, jäst, salt, stött kummin och anis med vatten. Grundreceptet hade ingen anis utan endast spiskummin, gillar man inte anis kan man välja att byta ut den mot något annat
När surdegsbrödet är slut och tiden inte riktigt finns att vänta in en surdeg. 5 dl kall mjölk (3%) / 50 g jäst / 2 tsk flingsalt / 0,5 dl ljus sirap / 1 tsk av vardera kummin, fänkål och anis / 50 g rumsvarmt smör / ca 12 dl rågsikt
Stöt anis, kummin och fänkål i en mortel och blanda sedan ihop alla ingredienser, glöm inte surdegen och skållningen från gårdagen (häll bort överblivet vatten från dinkelskållningen)
Dagens största bedrift (förutom att jag bakade ett otroligt gott danskt rågbröd på surdeg) får nog ändå vara det faktum att jag rensade ur vår kryddlåda, och kom till följande insikter
Det är inte för inte som det heter surdeg. Recept surdegslimpa med smak av kardemumma ( inspiration till receptet hämtat från mjölpåsen) Dag 1 1 dl fingervarmt vatten 1 dl grovt rågmjöl 1. Dag 5 Surdegen är nu färdig. Surdegslimpa 7 dl finger varmt vatten 1 1/2 dl surdeg 10 gram smör eller margarin 25 g ( 1/2 paket) jäst 1 tsk salt 1 msk sirap 1 msk kardemumma 1 msk anis 7 dl grovt rågmjöl 10 dl vetemjöl 1 dl russin 1/2 dl finskurna torkade aprikoser 1. 1 1/2 dl surdeg. 1 msk anis
Hembakat surdegsknäcke fyller en helt annan funktion. Den som inte är intresserad av surdegar, kan i stället öka på mängden jäst till, låt säga, 15 gram. Surdegsknäcke 50 gram rågsurdegsgrund 50 gram vetesurdegsgrund 5 gram jäst 2 dl kallt vatten 150 gram rågmjöl 275 gram vetemjöl 1 tsk flingsalt lätt stött anis, fänkål, eller kummin efter smak (alternativt mer flingsalt) Blanda surdegarna med vatten och jäst. 50 gram rågsurdegsgrund. 50 gram vetesurdegsgrund
Jag har aldrig bakat knäckebröd tidigare så jag darrade nästan lite på handen när jag tog ett jäst-recept på knäckebröd och gjorde om det till ett recept med surdeg istället
Det blev ett bröd med surdeg, jäst och skållning på en gång. Det här brödet är kryddat med anis. Jag brukar ta hel anis och mala i en kaffekvarn men det är valfritt att använda hel anis eller finmald anis i stället
Du behöver också mata upp rågsurdeg så att den blir pigg och alert. 0,5 l kokande vatten / 250 g grovt rågmjöl / 2 msk flingsalt / 2 tsk kummin / 2 tsk anis / 2 tsk fänkål. 25 g jäst / 2 dl ljummet vatten / 350 g grovt rågmjöl / skållning och surdeg från dagen innan. 2 tsk anis