Gun, som deltog på vår senaste surdegskurs, skickade receptet på de här rivna rågkakorna. Häll fördegen i degblandaren och tillsätt vatten, salt, sirap och ättika
Surdeg är ju poppis, kanske inte lika som för några år sen när det blev typ som en hipstertamaguchi. Syrade livsmedel kan göras på lite olika sätt, man kan låta mjölksyrabakterier göra jobbet, man kan tillsätta ättika, citron, vinäger, filmjölk osv
Det finns många knep när det gäller att starta surdegar, tillsätt honung, värm bunken, häll ut här, tillsätt mer där, invänta fullmåne, blanda i rivet äpple, filmjölk, yoghurt, ättika, russin
Viktigt att komma ihåg är att surdeg inte ska förvaras i plastpåse utan i linnetyg, en diskhandduk till exempel, detta för att den hårda skorpan och det mjuka inkråmet skall bevaras
Lite ovanlig smak med blandningen av surdeg och ättika, men gott med kryddsmaken av anis och kummin. 1 dl surdegsgrund. 1 msk ättika (i stället för ½ dl, eftersom surdegsgrunden tillsatts). 1 dl surdegsgrund. 1 msk ättika (i stället för ½ dl, eftersom surdegsgrunden tillsatts)
1 msk ättika. Dag 1. Rör ihop rågmjöl , surmjölk och jäst och får stå i rumsvärme till nästa dag. Dag 2. Blanda ihop alla dag 1 och dag 2 ingredienser och låt jäsa en stund, ca 30-40 minuter