Surdeg äppelmos recept

Stora, fina, sura äpplen

Stora, fina, sura äpplen

Blanda surdegsgrund, vatten och mjöl i en rymlig bunke. Så här vill jag ha min surdeg på morgonen. Dag 1, kväll100 g vetesurdegsgrund350 g vatten100 g rågmjöl200 g vetemjöl special---400 g skalat och skivat äpple50 g mörkt muskovadosocker200 g vatten. Dag 2, morgonSurdegen och äppelmoset från gårdagen650 g vetemjöl special20 g salt. Blanda surdeg och äppelmos med det nya mjölet och kör i degblandare 8 minuter (5 minuter långsamt och 3 minuter lite fortare). 100 g vetesurdegsgrund
Galet goda surdegsbullar

Galet goda surdegsbullar

Blanda ner äppelmos, smör- & rapsolja samt valfri mängd kanel och vaniljpulver. Förutom att bullarna är galet goda och saftiga så är de dessutom bakade helt utan raffinerat socker, samt är lite snällare mot magen eftersom de är bakade på surdeg
Äppel- och lingonbröd

Äppel- och lingonbröd

Det blev ett bröd med mycket syrlighet både från surdegen men också från de frysta lingonen. Smaksättningen den här gången blev lingon och äppelmos
Valnötsbröd med äppelmos

Valnötsbröd med äppelmos

Det innehåller inte ens en gnutta surdeg, så ni har inget att skylla på. Det här brödet är saftigt och har en fin sötma från äppelmos, lite stuns från dinkel och rågmjöl och en härlig smak och konsistens från valnötter

Hittepå-bröd med surdeg

en msk äppelmos – bara för att jag hade en skvätt över. Jag bakar ju surdegsbröd tämligen regelbundet, dvs ett par ggr per vecka
Äppel-och valnötsbröd

Äppel-och valnötsbröd

Jag blev sugen att testa att baka på äpplen och det föll sig ungefär samtidigt som min rågsurdegsgrund antog rätt konsistens

Äppelbröd i höstglöd

ÄPPELBRÖD med rågsurdeg. Det luktar både äppelpaj och äppelmos i hela köket när det är dax att ta ut bröden

Rågsur med äpple och hasselnötter

Blanda surdegen med mjöl, äppelmos och vatten. Blanda surdegsgrunden med mjölet och vatten i en bunke. Surdegen från gårdagen

Avancerade julbordsförberdelse för en mästerkock

Pyramidsbagarens spisbröd (surdeg). Helst med både senap och äppelmos om jag själv får välja. Jag ska göra ett julbord för den som hamnat i tidsnöd så här dan före dan och kanske inte är så intresserad av att stå och laga mat från grunden men ändå vill få det lite ”juligt”

Ljust äppelbröd

Idag har jag bakat det här brödet med äppelmos och surdeg som jag tyckte lät spännande. Blanda surdeg, vatten och mjöl i en bunke

Annica GI-tipsar

Bröd skall vara grovt, bakat helst på surdeg och innehålla hela korn. Havregrynsgröt har, såvitt jag förstår, inte fantastiskt GI-värde, ännu sämre ligger vårt hemlagade äppelmos till