Blanda surdegsgrund, vatten och mjöl i en rymlig bunke. Så här vill jag ha min surdeg på morgonen. Dag 1, kväll100 g vetesurdegsgrund350 g vatten100 g rågmjöl200 g vetemjöl special---400 g skalat och skivat äpple50 g mörkt muskovadosocker200 g vatten. Dag 2, morgonSurdegen och äppelmoset från gårdagen650 g vetemjöl special20 g salt. Blanda surdeg och äppelmos med det nya mjölet och kör i degblandare 8 minuter (5 minuter långsamt och 3 minuter lite fortare). 100 g vetesurdegsgrund
Blanda ner äppelmos, smör- & rapsolja samt valfri mängd kanel och vaniljpulver. Förutom att bullarna är galet goda och saftiga så är de dessutom bakade helt utan raffinerat socker, samt är lite snällare mot magen eftersom de är bakade på surdeg
Det innehåller inte ens en gnutta surdeg, så ni har inget att skylla på. Det här brödet är saftigt och har en fin sötma från äppelmos, lite stuns från dinkel och rågmjöl och en härlig smak och konsistens från valnötter
Pyramidsbagarens spisbröd (surdeg). Helst med både senap och äppelmos om jag själv får välja. Jag ska göra ett julbord för den som hamnat i tidsnöd så här dan före dan och kanske inte är så intresserad av att stå och laga mat från grunden men ändå vill få det lite ”juligt”
Bröd skall vara grovt, bakat helst på surdeg och innehålla hela korn. Havregrynsgröt har, såvitt jag förstår, inte fantastiskt GI-värde, ännu sämre ligger vårt hemlagade äppelmos till