Jag gjorde en vanlig vit sås på smör och mjöl, som en béchamelsås, som jag hade både mjölk och matlagningsgrädde i tillsammans med salt och peppar ovanpå min stekta vitkål
4 400 g vitkål 2 msk smör eller margarin 3 msk vetemjöl 5 dl mjölk 1/2 tsk salt 1 krm vitpeppar Till servering 1 dl hackad persilja eller blandat kryddgrönt Lägg till i inköpslistan Stå inte vilsen i butiken igen
Häll på mjölken och låt koka upp under omrörning. Skär bort stocken från vitkålen. Skär vitkålen i ca 2 cm stora bitar. 1 st stort vitkålshuvud. 5 dl standard mjölk
Vispa mjölk, kycklingfond och mjöl i en kastrull. Servera med stuvadvitkål och potatis. Skär vitkålen i tärningar och förväll i lättsaltat vatten i ca 5 minuter. 25 st vitkålshuvud. 2 dl mjölk
en stund och tillsätt mjölken. Klyfta vitkålen i 4 delar, låt rotstocken sitta kvar. Lägg vitkålsklyftorna i en låg vid kastrull, häll på 1 liter vatten. Smörj formen med 1 msk flytande smör, lägg vitkålsklyftorna. sönder 2 tsk rosmarin i handflatan och strö över vitkålsklyftorma. Ringla 2 msk flytande honung över vitkålsklyftorna och sätt in formen mitt i ugnen, ca 25 minuter. Häll ostsåsen över vitkålsklyftorna, strö över resterande ost och kör i ugnen på grill 225 grader I ytterligare ca 5 minuter. 800 g vitkål. 5 dl mjölk
Tillsätt mjölk och smör. Stuvadvitkål. Ta upp vitkålen och tillsätt gräddsorterna i buljongen. Tillsätt vitkålen och låt bräsera på svag värme 5-10 minuter eller tills den känns mjuk. 2 dl mjölk, varm. 500 g vitkål, skuren i 2 cm tjocka strimlor. Potatispuré 800 g skalad potatis, gärna mandel potatis, King Edward eller Bellona 2 tsk salt 2 dl mjölk, varm 50 g smör 100 g rökt skinka, skuren i små tärningar 1/2 dl hackad persilja 100 g riven Västerbottensost 1 tsk salt 1 krm vitpeppar Stuvadvitkål 3 dl hönsbuljong 1 lagerblad 1 liten gul lök, hackad 50 g rökt skinka eller bacon, tärnad 500 g vitkål, skuren i 2 cm tjocka strimlor 1 dl grädde, valfri fetthalt 1 dl creme fraiche (kokbar) Lite maizenamjöl Salt Svartpeppar 600 g falukorv, skuren i skivor eller bitar på längden Smör
en stund och tillsätt mjölken. Detta är ett recept som jag egentligen var lite skeptisk till, men idétorka vid veckoplaneringen gjorde att jag ändå valde att prova stuvadvitkål