Stor makrill recept

Inlagd makrill

Inlagd makrill

Filéa makrillarna och ta bort så många småben som möjligt. Låt den sedan kallna innan man lägger i makrillen
Stekt makrill i grädd och dillsås.

Stekt makrill i grädd och dillsås.

Rensa och filéa makrillen, putsa och dra av skinnet. Strö över den över makrillen. Denna rätten kan bara göras under juni-augusti, då makrillen är som godast
Makrill i ugn

Makrill i ugn

Stormakrill passar bäst att koka in i en lätt ättikslag. Nu är garnmakrillen som finast och det är dags att laga makrill, kokt eller stekt
Makrill med kryddtäcke

Makrill med kryddtäcke

Skulle det nu vara så att ni blir sugna på att äta sill istället för makrill så kan ni hitta ett recept på hur dagens sill tillagades här
Stekt makrill med dillsås

Stekt makrill med dillsås

Igår var Jonny ute och fiskade och fick ett gäng med makrillar som vi såklart genast stekte upp. Receptet på dillsåsen och makrillen har jag bloggat om tidigare och finns här
Stekt makrill i grädd och dillsås.

Stekt makrill i grädd och dillsås.

Rensa och filéa makrillen, putsa och dra av skinnet. Strö över den över makrillen. Denna rätten kan bara göras under juni-augusti, då makrillen är som godast
Rökt makrill med gurksallad och färskpotatis

Rökt makrill med gurksallad och färskpotatis

Servera makrillen med kokt potatis och gurksalladen samt gärna lite sköljd grönsallad och ev. 4 stora eller 6 små rökta makrillar, varmrökta eller kallrökta
Makrill med sällskap i ugnen

Makrill med sällskap i ugnen

Skär makrillen över ryggen i minst 4-6 bitar. 600 g hel rensad makrill. 6 stora tomater. 8 mellanstora potatisar
Grillad makrill provencale

Grillad makrill provencale

stora. Pensla makrillen med olivolja. 1 rensad och sköljd makrill per portion. 6 vitlöksklyftor, 1 dl olivolja, 2 stora rödlökar skalade och skurna i stora klyftor, det yttersta av skalet i strimlor samt saften från 1 citron, 1 fänkål skuren i strimlor, salt och peppar efter smak, lite strösocker, 2 tomater urkärnade och skurna i klyftor, 1 msk kapris, 6 sardellfiléer i bitar, 1 kvist grovt skuren rosmarin, 2 kvistar grovt skuren timjan, 1 msk torkad dragon. 2 stora rödlökar
Makrill med rotfruktspaket till två trötta skåningar.

Makrill med rotfruktspaket till två trötta skåningar.

På menyn stod det idag makrill, en marinerad sådan efter ett recept från gröna lådan. Marinerad makrill   2 port400 g makrillfilé1 dl rapsolja½ dl citronjuice½ dl chilisås½ msk lökpulver eller 1 liten riven löksalt och pepparnågra pudringar av cayennepepparRör samman marinaden och låt fisken marineras ett par timmar i kylen, gärna i en plastpåse. Ta upp makrillen, låt den rinna av och stek 3-4 minuter per sida, gärna i ett grilljärnHåkans rotfruktspaket   2 port6 lagom stora potatisar1-2 morötter1 gul löknågra färska delikatessrödbetor4 skivor citron4 tunna skivor smör, hyvla gärna med osthyvel3 msk vitt vin eller grönsaksbuljongitaliensk salladskryddasalt och svartpepparcitronpeppar2 aluminiumfoliearkSkala och skiva potatis, morötter och lök i ½ cm skivor. Marinerad makrill 2 port. 400 g makrillfilé. 6 lagom stora potatisar
Stekt makrill med dillsås

Stekt makrill med dillsås

Lyft upp makrillfileérna och håll dom varma, skölj ur stekpanna. Lägg i makrillen i såsen, koka upp och servera med potatissalladen samt rårörda lingon
Stekt makrill med hemgjord pasta och oliver

Stekt makrill med hemgjord pasta och oliver

Putsa makrillen fri från alla ben och dra av det yttersta skinnet. Stek makrillen enbart på skinnsidan i en het stekpanna med olivolja och lite salt tills du ser att fisken nästan är genomstekt
Grillad makrill med spenatkräm

Grillad makrill med spenatkräm

Skär bort alla ben från makrillen och dra av det yttersta skinnet på samtliga filéer. Salta makrillen lätt och lägg i på en tallrik