Sätt till löken i stora bitar och äpplet på slutet. KALKONFILÉ MED STJÄLKSELLERI 400 g kalkonfilé2-3 selleristjälkar1 schalottenlök eller liten gul lök1/4 litet äpple i klyftorsmör till stekning1 msk vetemjölvatten till skyvispgrädde efter smak, åtminstone 1/2 dl1 liten bit chilipeppar, kan uteslutastorkad salvia 1/2-1 msksaltvitpeppar Peppra och salta filén och stek den hel i smör
Förutom grön- och brysselkål hittar du stjälkselleri, äpple och valnötter i salladen, alla ger dom ett gott krisp, kras och en annan textur (som det så tjusigt heter på matspråk) till rätten
1 hel kyckling, ca 1,3 kg (alt färdigstyckade delar som lår eller filé) 12 steklökar, skalade 5 kvist citrontimjan (eller timjan) 2 svenska äpplen, i bitar 5 dl äppelcider (torr) 0,5 dl calvados 3 dl kycklingbuljong (se recept nedan eller 1 msk konc kycklingfond på flaska 3 dl vatten) 3 dl vispgrädde ev 1 msk majsstärkelse ev 1 msk vatten 3 msk citrontimjan (eller timjan) smör, till stekning matolja, till stekning salt svartpeppar, nymald. Kycklingbuljong0,5-1 kg kycklingskrov 1 gul lök, i stora bitar 1 stjälk stjälkselleri, i stora bitar 1 morot, i stora bitar 1 lagerblad 5 vitpepparkorn, hela 5 timjankvistar