Stifado recept

10 Spara
Stifado: Grekisk kaningryta med lök, vin och kanel

Stifado: Grekisk kaningryta med lök, vin och kanel

I förra inlägget lovade jag att återkomma med mitt stifadorecept. Kaninens ljusa kött påminner ganska mycket om kyckling men har en sötare smak, vilket passar fantastiskt bra ihop med söt, karamelliserad lök, vin, kanel och örter – och som jag påpekat innan är det kanelen som sätter den där speciella grekiska prägeln och binder ihop smakerna
5 Spara
Stifado

Stifado

Skala löken och stek så den får färg i samma panna som du stekte köttet. Släng därefter ner löken i kastrullen tillsammans med köttet
5 Spara
Stifado

Stifado

Bryn köttet i olivolja eller smör och sätt dem i en gryta. Ansa köttet och skär i 2 cm. s stora kuber. Bryn köttet i olivolja eller smör och sätt dem i en gryta
4 Spara
Stifado

Stifado

1 tsk oregano, torkad. Gör så här. MARINAD. Stöt kryddpepparkornen, nejlikorna och saltet i en mortel. Tillsätt de skalade vitlöksklyftorna och fortsätt stöta tills det bildats en massa
10 Spara
Stifado med blomkålsmos

Stifado med blomkålsmos

Tillsätt riven parmesan, hackad färsk timjan och smaka av med salt och vitpeppar. När jag var på Santorini (Grekland) med min kille i slutet av augusti i år åt jag något så sjukt gott på en restaurang som de lokala invånarna rekommenderade – nämligen beef Stifado, eller bara Stifado som det brukar kallas
3 Spara
Stifado

Stifado

Stifado är en grekisk kryddig köttgryta med bl. Stifado 4 pers. ca 800 gram nötkött (jag valde fransyska) i grytbitar. Stifado 4 pers. ca 800 gram nötkött (jag valde fransyska) i grytbitar
5 Spara
Pasha!

Pasha!

Äntligen är det påsk, och då får man äta pasha. Ifjol blev den lite för söt, min pasha, så nu minskade jag sukrinmängden rejält och tog bara 1 msk, men liiiite mer hade det kunnat vara, kanske 1½ msk
2 Spara
Jag har en plan...

Jag har en plan...

Jag har försökt googla namnet och kommit fram till att det är en turkisk maträtt, men Samos är ju bara ett stenkast (ett långt sådant) från Turkiet, och är, enligt en bekant som bor Rhodos, ungefär som vår pyttipanna, alltså att man tager vad man haver
2 Spara
Påskmiddagen

Påskmiddagen

Det blev en delikat påskmiddag igår, som alltid när man äter stifado. Det blev en delikat påskmiddag igår, som alltid när man äter stifado
1 Spara
Påskafton

Påskafton

Vårt påskfirande förlöpte traditionsenligt med stifado och pasha på lördagkväll. )Stifadon hade inte fått rätt saltmängd och jag tyckte det var tråkigt att behöva salta extra, men bättre med för lite än för mycket salt, för man kan ju alltid salta extra
0 Spara
Återvinningssås!

Återvinningssås!

När man ätit upp allt kött i en stifado har man vanligtvis ganska mycket sås kvar. När man ätit upp allt kött i en stifado har man vanligtvis ganska mycket sås kvar
6 Spara
Smakminnen från Kreta

Smakminnen från Kreta

Stifado på nötkött eller kalv med ris. Då var man hemma igen efter en vecka på Kreta. För mig som aldrig varit i Grekland men ändå gillar Medelhavets mat var det en härlig vistelse med många smakminnen
0 Spara
Greklandstema blir det på lördag!

Greklandstema blir det på lördag!

Stifado (kryddig grekisk gryta) 4 port2 gula lökar3 vitlöksklyftor800 g grytbitar av nöt1 msk rapsolja 400 g krossade tomater 2 köttbuljongtärningar1 tsk socker1 msk rödvinsvinäger2 tsk oregano 2 lagerblad 1 kanelstång1 krm mald nejlika 1 dl syltlöksalt svartpeppar Skala löken och skär den gula i bitar och finhacka vitlöken. Stifado (kryddig grekisk gryta) 4 port
1 Spara

Lökstifado

Skala lökarna utan att skava eller rispa dem. Skala och hacka vitlöksklyftorna. Ta bort stjälkfästet på tomaterna och halvera tomaterna eller skär dem i fjärdedelar
Sökförslag och sidor