Älgköttet jag använde var rester från en stek vi ätit tidigare så den var väldigt fin och mör, och jag struntade därför i att marinera den i några timmar innan som med kycklingen
Det fungerar naturligtvis med andra ”stekar” av både älg och nötkött. Det fanns mycket vilt i frysboxen hemma och har man tillgång till älgkött så är det ju urmodern till detta recept
Stek den rumstempererade köttbiten i smör samt salta och peppra efter att den tagits ur pannan. Så härligt med allt älgkött som just nu finns tillgängligt
Ett fantastiskt tillagningssätt och hur bra som helst om du glömt en bit älgkött i frysen. I höstas fick vi en älsgstek av en vän när vi var på min sambos landställe i Dalsland
Jag gjorde steken på älgkött, men annars går det lika bra med en nötstek tex fransyska. Tänkte idag tipsa er om en riktig klassiker, nämligen slottsstek med en riktigt god gräddsås, kokt potatis, kokta morötter, pressgurka och svartvinbärsgelé som tillbehör
Då jag ändå gör långkoket gör jag det av en stor stek för att sedan frysa ner till andra tillfällen. Jag gilla grytor och nu höstvinter så gör jag oftast grytor på älgkött som både är magert och oftast finns i frysen tillgängligt
Stek det i lite smör. 600-800g älgkött (benfri stek eller ytterlår)lite smör1 stor gul lök1 köttbuljongtärning3 dl grädde2 msk ljus fransk senap3 msk soya3 msk worcestershiresås1 näve torkade trattkantarellersalt, peppar och dragonGör så här. )Kram 600-800g älgkött
Stek hälften av löken gyllene tillsammans med enbären i en panna med lite smör och låt sedan svalna. Tillsätt den råa och stekta löken, ägg, salt och kryddor till ströbrödsblandningen
smör och olivolja till stekning. Älgskav är enkelt att göra när man som vi har en skärmaskin, istället för att förfrysa fingrarna lägger man det fortfarande frysta älgköttet i skärmaskinen och snabbt har man skav
Jag gjorde på älgkött, men det går lika bra att göra på vilken djurstek som helst. Tjälknöl (1 kg)1 st fryst älgstekLag7 dl vatten3 dl rödvin1 dl salt2 tsk rårörsocker1 tsk krossade svartpepparkorn1 tsk torkad timjan2 stora delade vitlöksklyftorLägg älgsteken i en ugnsform och ställ in den i ugnen, sätt ugnen på 100 grader. Efter ca 2 timmar när steken börjat tina, stick in en köttermometer mitt i köttet. Köttet ska stå inne i ugnen tills det får rätt temeratur mellan 60 -75 grader, beroende på hur blodigt eller välstekt man vill ha. Jag tog ut min när temperaturen var ca 68 grader, det blev nästan 8 timmar i ugnen för min stek. När steken fått rätt temperatur så ska den läggas ner i lagen och ställas på kylning i 4-5 timmar. 1 st fryst älgstek
Stek i omgångar och lägg över i en gryta. Tillsätt de stekta kantarellerna, red av och ät. 500 g älgkött. 1210 g stekta kantarellerSå här gör du 80 minuter Skär köttet i grytbitar, hacka löken och tärna morötterna